Stacks Image 3179

100 2
HOTEL LOT OPUSZCZONY UTSKA POLEN

.

Stacks Image 74842

Svårt att föreställa sig att detta aldrig används

Hotellet lär vara från första halvan av 80-talet. Hotell förresten, så långt gick det aldrig. Det var det polska flygbolaget LOT som var beställare.

.
.

För sin tid och på sin plats sparades det inte på moderniteter. Plastinramade tvåglasfönster, jordvärmepumpar och två hissar skulle de boende erbjudas om de väl kom dit, men det gjorde de aldrig.
.

Stacks Image 74844

En av trapporna upp och in till hotellet, numera i djungelbeklädnad
.

EN GÅNG I TIDEN I DET GAMLA POLEN
Under byggprocessen tog pengarna slut. Vems pengar är inte klarlagt, någon polsk statlig byggfirma eller LOT direkt? Det vill säga, i slutändan de polska skattebetalarna. I vilket fall som helst blev hotellet aldrig färdigbyggt. Den polska ekonomin under 80-talet,
liksom i de flesta andra Warszawa-
.

.
liksom i de flesta andra Warszawapaktsländer var på väg att köra i diket. Varje gång något inte gick som planerat, på grund av att fel personer planerat så blev lösningen ännu mer planering av ännu mer verklighetsfrånvända makthavare.

Stacks Image 74893

En annan av trapporna från trädgården, numera djungeln, som leder upp till "hotellet"
.

Stacks Image 74895

Det här trapphuset har varit och är igenmurat, ingen access till våningsplanen
.

.

Stacks Image 74761

Den här våningen måste varit tänkt som reception och korridor till hotellets andra delar.
.

.
Man tänkte säkert rätt och långsiktigt då man kostade på sin ovan nämnda lyx, men då man från politiskt håll bestämt att det inte skulle kosta mer än vanligt gick budgeterade byggprospekt till samma plats som öststatsländerna själv. Polens planekonomi skilde sig inte nämnvärt från
.

.
Sovjets eller DDRs, några gubbar i toppen beslutade si och så och sedan blev det aldrig riktigt färdigt eftersom samma gubbar bestämt att det inte skulle kosta mer än vad de beslutat vid samma tillfälle, vilket naturligtvis inte var tillräckligt.
.

Stacks Image 74763

.
Halvfärdiga arbeten, som kostat en hel budget stoppades för att det inte fanns mer pengar att tillgå. Sedan fick det nästan färdiga stå och förfalla eftersom det ändå inte fanns mer pengar att tillgå förrän i nästa femårsplan och dit var det ju några år.
.

.
När sedan nästa femårsplan beslutades var färdigställandet av gamla projekt inte prioriterat, det fanns ju nya projekt som skulle komma igång och på så vis kryllar det av halvfärdiga projekt i Östeuropa till glädje för oss ruinletare.
.

Stacks Image 74900

Jag kan inte existera utan choklad säger pratbubblan. Översättning : Google Translate

.
ÄVEN HALVGJORT ARBETE ÄR ARBETE

Tillbaka till Utska, fönster skruvades fast, spisar till restaurangerna kom på plats, ventilation och vvs installerades, men där någonstans tog pengarna slut och byggarbetarna och deras byggfirmor fick vänta på besked om eventuellt mer pengar till nästa femårsplan.


.

Stacks Image 74902

.

Stacks Image 74861

Passagen mellan byggnaderna var denna balkong, men dörren längst bort var igenmurad så…
.

Stacks Image 74915

Jag fick ta mig en våning upp, här kunde jag gå vidare.
.

.
Pengarna var spenderade, och nu fanns det inte medel att köpa in återstående material eller betala mer lön till byggjobbarna. Byggfirmorna packar ihop sina arbetsbodar, leverantörer som inte får betalt håller inne leveranserna. Tusentals timmar har gått åt, massor med material till två nästan färdiga hus har monterats och nu är det stopp.
.
.

OCH TIDEN GÅR

Sedan började de politiska kockarna i det oppositionella öst och i väst att tillaga den nya rätten demokrati med marknadsekonomi. Förrätten till denna grandiosa middag började i Polen när Lech Walesa ville ha en fackförening som inte bestod av samma skojare som var deras arbetsgivare. Folket i Leipzig hängde på och i Rumänien tog man till handgripligheter.

Och så en dag i november 1989 serverades huvudrätten. Denna dag var Västtysklands Bundeskansler Helmuth Kohl på besök i Polen, då får han ett samtal från sin partisekreterare. Grannarna i öst, den tyska demokratiska republiken hade utan förvarning öppnat grindarna i den mur som de själv byggt och innan kvällen var över stod både västtyskar och östtyskar och slog sönder berlinmuren, … och Helmut som var i Polen.
.

Stacks Image 74976

.

Stacks Image 74851

och nu kom jag upp till taket
.

Stacks Image 74924

En blick söderut mot inlandet och första byggnaden
.

.

…Sedan fick partiledarna i Polen, DDR, Sovjet, Tjeckoslovakien och alla andra länder i öst helt andra saker att fundera över och innan de funderat färdigt var de arbetslösa och slutade fundera.

Handgripligheterna i Rumänien fick däremot till följd att diktatorn Nicolae Ceausesco, tillika mottagare av den svenska Serafimerorden inte fick uppleva julafton 1989 trots att han som hedervärd diktator mottagit en av Sveriges finaste medaljer nio år tidigare. I Polen mullrade det också och med ett passivt Sovjetunionen tappade alla diktaturer sina självpåtagna ledare på några månader. I ett sådant tidevarv var det ingen som funderade över ett hotell i Utska som aldrig blivit av.

.

Stacks Image 75007
Stacks Image 74971

Därborta liger resten av Polen, men vänder man sig ett halvt varv ser man ..
.

EN DAG I AUGUSTI 2018
Sedan hände det väldigt mycket de kommande åren, men hotellruinen vid kusten stod kvar, någon stal fönstren, någon slet loss vad som gick att slita loss och till slut var betongklumpen helt utan värde.
..Men så en kväll i augusti den varma sommaren 2018 efter en dagsetapp på ca 100 km kom jag cyklande förbi och kunde givetvis inte motstå frestelsen att förspilla någon timme härinne. Väder och vind har satt sina spår, betongen spricker, den färg som en gång lagts på släpper

.

.
lagts på släpper och en del polskt klotter syns på väggarna. Parken har blivit djungel och den på sina ställen spännande arkitekturen är inbäddad i grönska. Våning efter våning, med omvägar tar jag mig upp på taket. Vad som inte syns från vägen där jag kom från var att hotellkroppen bestod av ytterligare en byggnad, sammanbyggd med en balkong två våningar ner. Lite labyrint var det allt och så småningom kan jag ta mig till nästa huskropp för att även där leta mig upp till taket.

.

Stacks Image 74909

Det som är eller skulle varit hotellets egentliga värde. Tänk dig dessutom att den vildvuxna grönskan avlägsnats och varit väl tuktad
.

EN POLSK KÄRLEKSHISTORIA
När jag står på taket på den byggnad som låg närmast havet dyker ett ungt par upp, hej och god kväll, sedan får jag något som lät som en fråga på polska och fick med ett leende på engelska ursäkta mig och förklara att jag i detta fall var utlänning, obildad nog att inte begripa ett endaste ord polska så om de ville kommunicera med mig fick de försöka sig på svenska, engelska, tyska, danska och därtill även dialekten skånska, vi är ju trots allt grannländer. Andra språk skulle vara meningslöst att försöka med.

Den unga damen förklarade med viss brytning att de unga tu hade för avsikt att förlova sig här uppe och att de beslutat sig för att om de träffade på någon här inne skulle de fråga om densamme skulle vilja ha vänligheten att vara förlovningsvittne? Detta kunde jag naturligtvis inte neka dem.

Stacks Image 74874
Stacks Image 74883

Lite mer utsikt från samma plats
.
.
Därefter ställer de sig vid kanten med mig som åskådare,
-det är fyra våningar ner, unge herrn ser damen djupt i ögonen och säger förmodligen på den mest romantiska polska man kan tänka sig att han älskar henne, att det skall vara dessa två för resten av livet, därefter överlämnas en förlovningsring till den unga damen. Ett steg in från kanten, en kyss, ett leende, jag tar några bilder med deras telefoner, men glömmer att ta bilder själv. De tar mig i hand tackar för att jag vigt min tid åt detta, jag gratulerar givetvis paret som sedan leende hand i hand går därifrån och kanske lever lyckliga i alla sina dagar?
.

.

Stacks Image 75031
Stacks Image 75024

På väg tillbaka
.

Stacks Image 74993

Solen håller på att avsluta dagen
.

Därefter fortsatte jag min systematiska rundvandring, njöt av sommarkvällen och utsikten härifrån. Återvände en och en halv timme senare till min väl fastlåsta cykel, allt var kvar. I ryggsäcken som jag aldrig skiljdes från har jag kameror, dator, laddare, batteribackup, plånbok och annat som man till varje pris inte kan avvara. Trots att jag under resans gång under tio dagar vid ett flertal tillfällen parkerat cykeln med sidoväskor på, hade ingen försökt sig på att titta i min samling rena och smutsiga kläder vid något tillfälle. Jag trampar vidare österut och tackar Utska för besöket, köper en glass i nästa kiosk innan jag senare denna afton hittar någonstans att bo i Rowe och så var en semesterdag i mitt liv över.
.

glass i nästa kiosk innan jag senare denna afton hittar någonstans att bo i Rowe och så var en semesterdag i mitt liv över.
.
Efterord
Har du någon gång undrat vad akronymen LOT står för? Polskie Linie Lotnicze, Polish Airlines. Borde bli PLL men det sista ordet Lotnicze (google translate) betyder flyg så det är väl därifrån LOT kommer? Med tanke på det engelska namnet Polish Airlines borde deras självklara slogan vara: Det mest välputsade flygbolaget i världen.
.

Stacks Image 75048

.

Stacks Image 75052
Stacks Image 75041

.

Stacks Image 75045