Stacks Image 1218

DANMARKS RADIOS MATSAL
.
.
Stacks Image 1241
Välkommen till KANTINE/KØKKEN INDGANG 7

.

Stacks Image 1245
En byggnad med exo skelett och avskärmande lameller

En flytt betyder så mycket, framförallt för de som ska flytta men också för det som inte kan flytta. Om de som flyttar är ett större företag så blir det mycket tomt efteråt och av denna tomhet kan man företa sig vissa saker. Man kan modernisera, renovera bygga om, bygga till. Eller som i detta fall, liksom the Beatles en gång sjöng. Let it be.
.

Stacks Image 1249
Insidan var slav under symmetrins tyranni

När ett så stort företag som Danmarks Radio får för sig att flytta huvudkontoret blir det många tomma hus. DRs lokaler blev förmodligen alltför omoderna för radio och TV utsändningar. Dåtidens nationella monopol med en två radiokanaler och en TV kanal, ställde inte samma krav som nu på när, var och hur personalen skulle placeras för att produktionen skulle bli bra.
.

Stacks Image 1255
Trots sin ålder och sitt bedagade tillstånd känns byggnaden väldigt futuristisk

Så DR tog beslutet att bygga en helt ny stadsdel i Dronningen By; DR-byen för det nya och moderna Danmarks Radio, så man skulle få en chans att höras i det moderna mediebruset med paraboler, nätstreaming, uppblåsta digital-kanal-reklam-finansierade privata aktörer som slåss om både tittare och reklampengarna. Det där sista var inget DR bekymrade sig om, DR liksom SVT får in en stadig summa på TV licenser varje år, så en ny DR-stadsdel var väl det minsta man kunde kosta på sig. Efter sig lämnade man en mindre äldre stadsdel ”den gamle DR by”
.
Stacks Image 1259
Köksregionerna låg en trappa ner och har utsatts för allsköns skrot- och koppartjuvar

De gamla lokalerna såldes till något byggföretag, som blåste ut träpaneler, kopparkablar, analoga tingestar och annat som fullständigt spelat ut sin roll i ett modernt medieföretag och ersatte det med fiberkablar, trådlösa routrar, servrar och allt annat som är lika omodernt om femtio år som kopparkablar är idag. Den gamla huvudbyggnaden idag inrymmer det Danska huvudkontoret för ett av världens största revisionsföretag.
.

.
Stacks Image 1263
Köksregioner

Och så var dags för lunch, eller frokost som danskarna kallar det. Då tog man sig till företagets egen personalmatsal, personalen på det stora revisionsföretaget går väl på sushibar eller beställer italienska kartongpannkakor, som på alla andra ställen när klockan blir mid-dags tid.
.

.
Stacks Image 52863
Kulvertnätverk långt utanför byggnaden, de ändade i en murad vägg, nyfiken? Visst men vem går genom väggar?

Kvar, utanför renoveringsplanerna blev personalmatsalen, en flygplatsliknande skapelse, fast mindre, men stor nog att förse DRs personal med det dagliga smörrebrödet. Nu står ”transithallen” minst sagt bedagad i ett kaos av krossat glas, en halvt utbränd scooter, nedfallen isolering och allt annat som är roligt att trampa omkring i.
.

Stacks Image 52867
Strikt Dansk symmetrisk tyranni, -Underbart!

Arkitekturen är som vanligt när det gäller danska offentliga byggnader utöver det vanliga. Den kvadratiska byggnaden var ett glashus på stålstomme, avskärmat med lameller runt hela byggnaden för att erhålla bästa tänkbara naturliga belysning. Taket var lika klurigt det, indelat i 3 x 3 kvadrater var och en bestående av upp och nedvänd ”pyramid” vilande på en ihålig betongpelare som utgjorde dess stuprör. Hur man löste avrinningen på hösten med löv som satte igen rören är svårbegripligt, men en heltidsanställd brunnslocksrensare från 1 augusti till siste april kanske löste detta lilla aber.
.

Stacks Image 1269
.
Stacks Image 1364
Stacks Image 1358
Stacks Image 1360
Stacks Image 1362