Stacks Image 144401
.

BJÖRNEKULLA FRUKTINDUSTRI ÅSTORP
.

Stacks Image 35986

.. . .En lätt stukat industri har lämnat Åstorp
.

Det började 1944 med Kooperativa Förbundets satsning på djupfryst mat. En för sin tid revolutionerande ide. -För de som ägde en frysbox. Tjugo år senare var frysboxar lika vanligt förekommande i svenska hem som en router är idag. Under 50-talet införskaffade de flesta handlare frysdiskar och de flesta svenska butikerna kunde erbjuda väl förvarad mat som inte konserverats med överskott av salt,
.

överskott av salt, socker eller torkats. Först ut i den djupfrysta isen ska spenaten och bären ha varit, 1944. Torsken frös man in 1949 och sedan kunde det mesta som tjänar på långtidsförvaring i fryst tillstånd inhandlas i butik. Vi som tror att pizzan var ett 70-talsfenomen får ändra uppfattning, KFs hade pizzor i frysen redan 1959.
.

Stacks Image 35990

.. . .Inte mycket kvar mer än lite skräp på golvet
.

Stacks Image 150404

Färgglada elinstallationer, lätt att hitta

När Sverige vid förra sekelskiftet för sådär 120 år sedan lämnade självhushållningen och urbaniseringen tog fart lämnades den självhushållande byn till förmån för storskaligheten och stadens rationalitet. I en sådan situation, med dåtidens tekniska lösningar fick vissa aktörer en alltför stark ställning. KF kan ses som ett kollektivt agerande på att motverka marknadsekonomins avarter och monopolfasoner.

Stacks Image 150406

Från en tid när processorn hette 386?

marknadsekonomins avarter och monopolfasoner. När dominerande företag tog alltför bra betalt för varor i en monopolsituation, blev svaret kooperativa lösningar. Med hänsyn till förra seklets produktions- och transportmöjligheter befann sig företag i vissa branscher i nationellt oligopol och regionalt monopol.

.

Stacks Image 35994

.. . .Det här kaklet var närproducerat, Åstorp ligger mellan Skromberga och Höganäs

.

KF började som handlare, agerade kooperativt och blev så småningom en kooperation som ägde både produktionsresurser, distributionskanaler och butiker, en framgångssaga i nästan hundra år. Att sedan marknaden blev mer marknad, att fler aktörer ledde till ökad konkurrens och att det hundra år senare visade sig att den kooperativa iden inte alltid var den bästa lösningen får tillskrivas just ”marknaden” dvs, du och jag när vi går till butiken och handlar.

.

Stacks Image 150419

Bäst före 28 mars 2013

2x6,3 kg! Senapsgas har jag hört talas om men senapsbomb >

.

Stacks Image 150415

En av KF:S produktionsenheter var fabriken i Åstorp, Björnekulla Fruktindustrier AB. Ursprungligen frös man det mesta men då KF expanderade och hade egna varumärken för både chark, cyklar, kaffe, dammsugare, lampor etc. renodlades verksamheten till inlagd gurka, rödbetor, sylt och andra tidigare traditionella konserveringsmetoder. Cirkeln slöts, de äldre konserveringsmetoder som även smaksatte den konserverade maten som djupfrysningen i Björnekulla ersatte var nu den bärande verksamheten.
.

verksamheten. I slutet av 1900-talet tappade KF, Konsum, Domus, Solidar m.fl sin ställning som Sveriges största dagligvarukedja. Utbudet var bredare hos konkurrenterna, det var överlag goda tider, trots varvskriser och oljekriser. Konsumenterna spenderade mer pengar i butikerna och jakten på lägsta pris och billigaste basvara var inte lika viktig längre. Folk hade det helt enkelt för bra för att bara nöja sig med Kooperativa Förbundets produkter, vars utförande var billigt, men inte alltid priset.
.

Stacks Image 150417

.. . .Björnekulla ligger inte i Björnekulla längre.

.

Stacks Image 150448

Ingen tvekan, den är kass
.

Verksamheterna såldes av och Konsum/Coopbutikerna ville sälja mer av andra varumärken. i.e. deras kunder ville köpa mer av andra varumärken än enbart det blåvita KF sortimentet.
1995 såldes Björnekulla i Åstorp och blev privatägt. Sedan fortsatte den traditionella och goda matproduktionen med inlagda gurkor och rödbetor i många varianter, sylt, -givetvis och lite senap och ketchup. Men den elaka marknaden utanför Åstorp fortsatte förändras, nya aktörer dyker upp, samma år som Björnekulla såldes av KF blev Sverige medlem i EU och fler utländska alternativ erbjöds i butikshyllorna. Vad sedan konsumenten väljer kan inte skyllas på EU utan på konsumenten.
.

Stacks Image 150450

ASEA. -hette det på den tiden
.

alternativ erbjöds i butikshyllorna. Vad sedan konsumenten väljer kan inte skyllas på EU utan på konsumenten. Björnekulla tuffade vidare men den 26 maj 2011 stod att läsa i Helsingborgs Dagblad:

Björnekulla Frukt försatt i konkurs
Björnekulla Fruktindustrier har på egen önskan försatts i konkurs. Ansökan lämnades in till Helsingborgs tingsrätt på torsdagen av företagets styrelseordförande.
.

Stacks Image 150446

.

Stacks Image 150452

Mycket av bokföring och löner låg kvar
.

Men det slutade inte där. Konkursförvaltaren drev bolaget vidare, varumärket Björnekulla var inarbetat, i alla fall i södra Sverige och det fanns intresserade köpare. Finax köpte bolaget och drev verksamheten vidare, jobben i Åstorp var räddade för en tid. Tiden varade i fem år sedan flyttade Björnekulla Fruktindustrier till Svalöv och lämnade Åstorp. Kvar stod en tom fabrik på andra sidan järnvägen i Åstorp, något år senare, i slutet av december 2017 tog det fyr i laboratoriet, säkert inte utan hjälp utifrån av pyromaner eller oförsiktiga ungdomar från trakten, men byggnaden var

Stacks Image 150454

Och på skrivbordet en burk äpplemos
.

oförsiktiga ungdomar från trakten, men byggnaden var tom och inväntade rivning.
. . Det finns ingen saft- och syltfabrik i Björnekulla längre, men namnet Björnekulla lever kvar på butikshyllorna och om bara kunderna i ICA- och Coopbutikerna köper tillräckligt många burkar med Björnekullas namn på så lever det säkert vidare. Varumärket är 85-år och det är ingen ålder för en klassiker.

Stacks Image 150456

En rökskadad tomat ketchup
.

Stacks Image 150458

Björnekullas utveckling tog vägen till Svalöv
.

Stacks Image 150460

.. . .När plast blir varmt smälter det
.

Stacks Image 150464

.. . .Plastmonster
.

Stacks Image 150466