Stacks Image 141186
BROBY SANATORIUM
Stacks Image 35986

Huvudbyggnaden bjuder på en magnifik fasad ut mot parken där Brobyborna tar sina söndagspromenader. Just denna dag var en måndag, annandag Påsk så det får väl räknas som söndag i alla fall.

Om Broby Sanatorium vet vi att det byggdes 1913 och att det under sin senare del i livet d.v.s. 1970- 80-talet fungerade som ett ordinarie sjukhus för Kristianstads Läns Landsting. Ivan Tengbom hette arkitekten och tuberkulosen eller lungsoten som sjukdomen också kallades var orsaken till att det byggdes.

[2013 02 11] Jag gör här ett tillägg fyra år efter att vi besökte Broby. Den sjätte vanligaste sökfrasen till denna sida är "Broby Mentalsjukhus".
Broby sanatoriums patienter mådde säkert inte bra och TBC gjorde säkert inte humöret bättre, men något mentalsjukhus eller någon psykiatrisk klinik har det aldrig huserat. En av de vanligaste frågor jag fått på mail är om det spökar och om patienter går igen? Mitt svar är vet inte, eller rättare sagt nej. Jag har inte varit där mitt i natten och jag förväntade mig inga spökerier, sedan är det klart att så stora byggnader, med lite trasiga fönster här och där blir hemvist för vinddrag och slående dörrar, men det har ingenting med spökerier att göra det är endast naturlagarna som visar sig som vind och temperatur som får dörrar och fönster att slå.
Så var det avklarat!
.

Stacks Image 41239

Arkitekt Tengbom sparade inte på krutet ståtliga fönster gav ljusa rum och under sin livstid tycks byggnadens exteriör inte utsatts för några klåfingriga försök till förbättring och "försköning"


Tuberkulos utbredde sig under 1800-talet mest bland fattiga i städerna, den pågående urbaniseringen och trångboddheten i städerna underlättade smittspridningen.

Vid 1800-talets början var tuberkulosen orsak till vart fjärde dödsfall i England. Hundra år senare orsakade tuberkulosen fortfarande vart sjätte dödsfall i Frankrike.

Stacks Image 35990

Ett halvt varv runt huset och entrédörren står om inte på vid gavel så åtminstone inbjudande öppen. För oss UE entusiaster känns det alltid bra att någon gjort förarbetet men med detta följer oftast att samma arbetsmetoder använts på resterande interiörer.
.

Stacks Image 35994

Vackert, dystert, stämningsmättat, och fågelkvitter utanför

Hjalmar Gullberg skrev i "Till en näktergal från Malmö" I sjukhusparken hänger månens lykta, Det glittra genom rullgardinens dok, nu lyssnar alla sorgsna och betryckta till höga visan ur naturens bok". Det var ungefär den känslan som de intensiva solstrålarna på den gröna sjukhusväggen gav. Och utanför i parken väntande vårblomningen, här sedd från ett ödsligt sjukrum.
.

Stacks Image 36002

Till Sanatoriet hörde några annex, vårsolen avslöjar obarmhärtigt annexets tillstånd, en byggnad som nu går samma öde till mötes som dess patienter en gång gjorde.

I Sverige behandlades Tuberkulos på speciella sjukhus som Broby och Vejbystrand ofta i vackra omgivningar med fin natur och frisk luft. Runt 1900-talets mitt försvann sanatorierna då det forskats fram såväl läkemedel mot tuberkulos som vaccin i förebyggande syfte.
.

Stacks Image 40067

Samma annex bjöd på denna vackra väggmålning, det skulle vara mycket intressant att få veta vem som en gång målat hela väggen. Jag fick känslan av att den målats under tiden som huset fortfarande användes åt patienter.

Den tredje juni 2013 skingrades dimmorna om denna målning. jag fick ett mail från en av sidans besökare och nu var ett mysterium löst:

Jag vill berätta att konstnär Lillith Castor har målat den källarvägg som finns på Broby Sanatoriums sida. Hon målade denna väggmålning mellan 1995/96 då detta sanatorium hade växt upp så som ett kulturcentrum.
.

Stacks Image 40071

Några hundra meter från huvudbyggnaden ligger det gamla elevhemmet, få studenter och sköterskor har haft en vackrare utsikt och miljö än vad detta hus en gång bjudit på.
.

Stacks Image 35998

Det är bara att stiga in
.

Stacks Image 124739

Den välkända, klassiska entrébilden, men vid detta tillfälle gjorde vi sorti snarare än entré. Tack för besöket.
.

Stacks Image 126091

Fler bilder från Broby sanatorium om du klickar på bilden här ovanför

.

Här nedanför hittar du tre länkar till andra vårdinrättningar