Stacks Image 1218

KINDERKRANKENHAUS WEISSENSEE, BB OCH BARNSJUKHUSET WEISSENSEE
Stacks Image 35927

Vi är vid Hansastrasse i Berlin och det är inget spökhus, det är snarare lustiga huset, även om dess tillstånd inte längre är så lustigt. Dolt bakom en förvuxen trädgård pågår den organiska nedbrytningen av barnsjukhuset.

Det står ett sjukhus i en trädgård bakom ett bostadshus i funkisstil i Weissensee Berlin. Det invigdes 1911. Det invigdes som BB och barnsjukhus och har haft den inriktningen under samtliga epoker det genomlevt. I samma park en bit därifrån uppfördes någonting som kallades Milchkuranstalt, Mjölkkuranstalt? med tillhörande kostall. Korna och stallet hade som huvuduppgift att leverera mjölk till mödrar och barn på BB och det som inte dracks upp på sjukhuset såldes till allmänheten. Kanske var det ett Weimarskt infall av närproducerat, eventuellt, färskproducerat, för mjölken som gavs till mödrarna färdades inte många hundra meter.

.

Stacks Image 1241

Parken, eller trädgården ger på grund av växtligheten och rådande temperatur, intrycka av att vara afrikansk, lite imperiestil, balkong och så förstås det vildvuxna.

Så sent som 1987, bara två år innan muren föll, tre år innan DDR upplöstes byggdes sjukhuset till. Trots murens fall och statens upphörande fortsatte mödrar i Östberlin, numera bara Berlin att föda barn och någonstans ska de tas omhand de första dygnen så BB-avdelningen på barnsjukhuset fortsatte sin verksamhet, fast den interna mjölkproduktionen hade sedan länge upphört. Inga uppgifter finns om när den egna barnsjukhusmjölkproduktionen (puh vilket ord) upphörde, men jag har svårt att tro den överlevde efter det andra världskrigets slut.

.

Stacks Image 1245

Väl inne hamnar vi i ett centralt trapphus. Trappan upp eller utforska plan ett först? Vi tar trappan, plan ett står kvar.

Befolkningen i DDR minskade med 12,5% från 1949 till 1989, så personalen på BB och mödravården har säkert inte överansträngt sig för att förlösa havande kvinnor. Man har säkert inte behövt stressa på jobbet, det gjorde man sällan i DDR om man inte jobbade för STASI, däremot var man allt annat än arbetsintensiv.

(
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/249217/umfrage/bevoelkerung-der-ddr/ )
.

Stacks Image 52981

Ett våningsplan upp och hela huset känns organiskt, bor det trollpackor här eller är det bara lustiga huset från Tivoli som gått vilse?

Det största befolkningstappet inträffade direkt efter krigsslutet då arbetskraftsflykten till väst var omfattande. Men det fanns fler faktorer som förklarar befolkningstappet.

Den påtagliga bostadsbristen med ”storfamiljer”, dvs. att mer än en familj fick dela på en bostad uppmuntrade inte direkt till befolknings-reproduktion. Lagom muntert med romantisk middag i det med en annan familj delade köket och sedan likt tonåringar hos föräldrar smyga in i sitt familjerum där de redan existerande barnen också bodde. Det blev för det mesta bara ett barn per fattig familj om det inte blev tvillingar.
.

Stacks Image 1249

En öppen labyrint att gå vilse i, eller var det dåtidens moderna medvetande om att patienter och personal trivs bäst i dagsljus som skapat dessa väggar. Har det suttit klarglas eller frostat glas här?

En ytterligare faktor till det avtagande barnafödandet, inte att förringa var bristen på män. Det krävs som bekant två för en tango, men den manliga parten i det som börjar med tango och slutar som positiv befolkningsstatistik, hade likt elefanter med betar drabbats av viss avskjutning under fem år, om än självförvållad.

Dessutom var DDR liberalt i det avseendet att p-piller fanns att tillgå. Summan av det hela blev att man fick stänga in befolkningen och inte låta dem resa ut i en klen förhoppning att få behålla statens medborgare.
.

Stacks Image 1255

Ett gult bananrum. Intrycket av lustiga huset fortsätter, eller har vi hamnat på en obegriplig vernissage av MBBM, mindre berömda Berlin målare.
.

Stacks Image 1259

På balkongen här uppe återkom den kontinentala imperiekänslan. Kan föreställa mig lite engelska (franska, belgiska eller tyska) överklassdamer föga medvetna om vad det är för värld de befinner sig i, med en kopp Tea i handen och skitsnackandes om allt och alla i omgivningen, samt deras stroppiga gubbar, generaler och godsherrar



Men de barn som föddes blev väl sjuka de också, oberoende vilken sida av muren man föddes på, så behovet av ett Kinderkrankenhaus kvarstod. Det byggdes som offentligt sjukhus, på sin tid underförstått för mindre bemedlade som inte hade råd att bekosta privatläkare och vars ekonomi inte tillät läkarbesök annat vid absoluta dödsfall. Men eftersom fattigdomen för tyska medborgare är borta, i alla falla vad det gäller sjukvården så upphörde också behovet av lätt förfallna DDR sjukhus.
.

Stacks Image 218830

Mellan patienternas rum var dessa?? Vanligt glas, spegelglas, nät. Vad och varför. Mycket man (jag) inte begriper.


I DDR var alla sjukhus offentliga, tillhörande det offentliga och kunde i och med detta även fungera som propagandakanal redan från första dagen. Små barn blir större och ska naturligtvis bli medlemmar i Pionjärerna för att sedan bli mönstermedborgare och givetvis bekämpa kapitalism och imperialism och inte fråga varför.
.

Stacks Image 218826

Sitta där och dingla med fötterna? Huset var välbesökt av allsköns fotograferande individer, tjattriga småflickor och busungar.



.

—>
Ett annat trapphus till nästa våning någon annanstans.


Byggnaderna är tillsammans på 28 000 kvadratmeter och med en stämning av ”lustiga huset på Tivoli”. Dels var de redan från början fantasifulla i sin utformning. Förfallet har framskridit så att byggnaderna ser mer slitna än förstörda ut, även om de förmodligen är bortom räddning. Byggnaderna ser en aning organiska ut samt som all annan övergiven rekvisita i Berlin fullkomligt täckta av graffitti. Summan är ett färgglatt lätt-att-gå vilse-i-hus.


Vid byggnadens sista tid i livet försökte något företag som forskade på AIDS få delar av de 28 000 kvadratmeter stora husen att bli produktiva. Andra liknande medicinska forskningsföretag i sin linda försökte också slå rot i huset, lockade av låg hyra och fin parkliknande miljö. Det hela slutar med att ett enda bolag finns kvar och det är ett fastighetsbolag som köpte marken av Treuhand och förmodligen enbart ser byggnaderna som en kostnad att bli av med.

Stacks Image 218828
.
Stacks Image 218824

Vi lämnar byggnaden och ger oss ut i terrängen, ett övergivet hus till och längre bort…

.

Stacks Image 218822

Det mindre lustiga i tillvaron. På sjukhus befinner man sig, barn eller inte, för att man inte är fullt frisk, oftast så sjuk att hemmet inte är en lämplig plats att vara i. För de sjukaste inträffade det oundvikliga slutet alltför tidigt och det var här de lades i väntan på jordfästning.
.

Stacks Image 218869

.

Stacks Image 218873
Stacks Image 218862

.

Stacks Image 218866