Stacks Image 143145

SCHWARZWALDKLINIK BAD RIPPOLDSAU

Stacks Image 35986

.

Stacks Image 142750
Stacks Image 142752

.

Stacks Image 41239

Sen 70-talsarkitektur, modern, uppkäftig och i sitt nuvarande tillstånd skrämmande. Jag fick känslan av att vara ensam i världen med uppdrag att besöka en labyrint för att hitta någon variant av den heliga Graal.
.

Stacks Image 142767

Ja, välkommen då till Schwarzwaldklinik Bad Rippoldsau. Rehabilitations- und Postakutzentrum.
.

Stacks Image 142769

Eller inte! Zutritt für Unbefugte verboten
.

.
Bad Rippoldsau 1977

.

1977 öppnades den nya påkostade rehabiliteringskliniken i Bad Rippoldsau i Schwarzwald och fick också namn efter orten och i drygt tjugo år skulle verksamheten pågå utan större problem, men sedan.
.Det var 1998, februari, det var fest i byn och den årliga lätt galna karnevalen i Bad Rippoldsau / Freudenstadt var i full gång. -Karneval i februari, i Schwarzwald? Måste vara svinkallt. Då ljuder brandlarmet i byn och man blir snabbt medveten om att det är rehabiliteringskliniken Bad Rippoldsau som brinner. Där inne är det bara halv beläggning, men det är ändå 140 sjuka och rörelsehindrade patienter som ligger värnlösa i det stora sanatoriet.
.

Karnevalen får avbrytas, kringliggande städers brandkårer tillkallades och alla som kunde bidra med minsta frivilliga insats fick rekryteras. Rökdykarna först, gärna i sällskap med någon i personalen som hittade inne i labyrinterna, -det är lätt att gå vilse här inne. Man får nog utgå från att ledsagarna också var utrustade med för ändamålet nödvändig skyddsutrustning. Mer än 200 brandmän kallades in och 60 frivilliga från Röda korset fick avbryta allt för att få ut de 140 patienterna och förhoppningsvis rädda de nästan helt nya byggnaderna. Två rökdykare gick vilse men kunde så småningom hitta ut i de rökfyllda labyrintkorridorerna.
.

Stacks Image 142811

På den långa vägen irrande runt byggnaden för att hitta en ingång påträffas den försvunna ergoterapeutens Audi Avant. Men var har terapeuten tagit vägen? Har i alla fal inte kört hem själv.
.

Stacks Image 142804

På en av labyrintens avsatser kan man sätta sig och beundra utsikten, fortfarande på jakt efter en ingång. Men en byggnad i den här storleken har en öppning. Var är den?
.

Det hela slutade lyckligt, alla patienter, all personal och alla brandmän, kom ut oskadda om än med röklukt i allt som de haft på sig under räddningsinsatsen. Femton månader senare, juli 1999 öppnades kliniken igen, tillbyggd, nyrenoverad, moderniserad och öppen för nya uppgifter i Baden-Würtembergs sjukvårdstjänst. Kostnaden för branden blev ≈ 13 miljoner D-mark, ≈ 6,7 miljoner euro.
.Klinikens ligger på en bergssluttning i Bad-Rippoldsau på 410 meters höjd för att dra nytta av den friska bergsluften som anses hälsobringande. Vattnet i bäckarna runtom är mineralrikt med sådant som anses som nyttiga mineraler och den vackra bergsmiljön är tveklöst läkande för själen. Det kostade en slant , tiden var den rätta och privata intressenter hade kapital nog att vilja och våga investera i sydtysk hälso-, och sjukvård.
.

Men vid nystart uppstod nya bekymmer, ca 100 medarbetare hade mist jobbet ett drygt år tidigare och sett sig om efter nya. Det visade sig att finansieringen var klen, Investerarna hade tagit i lite för mycket, lån fanns det, men inte tillräckligt mycket kapital bakom, några tunga investerare drog sig ur och när kliniken återöppnade fanns det banklån, men mer inbillat än riktigt kapital så det gick inte så bra. Det fanns ingen ekonomi i att driva det vidare, löpande kostnader kunde inte täckas när de fasta kostnaderna skulle amorteras. År 2011 lades verksamheten ner. De fasta kostnaderna stod stabilt kvar på berget, men ingen ville eller kunde ta över ansvaret för att driva kliniken vidare, så de löpande kostnaderna blev uppsagda och arbetslösa medan kliniken tömdes på personal och patienter.
.

Stacks Image 142841

Efter tre kvarts irrande runt labyrintens utsidor, -de var många, hittar jag slutligen ingången. Inte helt riskfri då det var gott om glasrester även i fönsterramens nederkant som ….
.

Stacks Image 142834

Jodå jag tog mig in, lyckades passera glaskrosset utan att skära upp grenen i byxorna och det som var innanför.
.

Stacks Image 142864

Denna förmiddags stora återkommande fråga var hela tiden, ska jag till vänster eller höger, stora labyrinter ger nya valmöjligheter. -och skulle jag finna ergoterapeuten här inne.
.

Stacks Image 142868

.
Största investeraren hette Aspen Group och de sökte intensivt efter fler och solida investerare. Slutligen dök ett Kinesiskt aktiekapital upp 2015, men med kravet att fokusera mer mot eftervård och hotelliknande verksamhet och mindre på ren sjukvård. Det skulle bli ett post-krankenhaus för välbärgat folk. Handlingsplaner och strategier är bra att ha. Ny arkitektbyrå anlitades och den tidigare renodlade kliniken skulle nu ta ny skepnad. Nu skulle transformationen omvandla platsen till ett femstjärnig hotelresort. Fina arkitektbyrån anlitades, de
.

.
knappa pengarna började rulla och lyxen till Medical Spa Resort tog fart. Ytterligare 60 miljoner € plöjdes ner i jorden, eller ska man säga byggdes på berget, men investerarna löpte inte linan ut, inga goda pengar efter de dåliga, så byggnaden som stått overksam sedan 2012 låstes och övergavs 2016. Byggnaden har stått tom sedan branden, trots ny ägare med kinesiskt kapital bakom sig blev det ingenting av vare sig hotell eller vårdinrättning. Platsen blev känd som övergiven och vad gör väl traktens uttråkade ungdomar när inget roligare står till buds? .

Stacks Image 142885

Om du sitter i en sådan här är du..

.

Stacks Image 142893

inte rullstolsbunden, du är hjulbent.
.

Stacks Image 142897
.
Stacks Image 142901

Och bakom dörren i rum 795 hittar vi en för vissa ändamål ergonomiskt anpassad madrass för någon medicinsk rehabilitering.
.

Stacks Image 142910
Stacks Image 142912

.
Bad Rippoldsau December 2020.

.
December 2020 hölls det ett gigantiskt partaj här inne. Några grannar att störa finns inte, så även om ljudvolymen var hög var det endast förbipasserande som kunde ana att ljudet bakom klinikens fasad orsakas av ett hejdundrande party. Några dieselgeneratorer är fullt tillräckligt för att skapa både ljus och ljud i ett övergivet sjukhus och kombinerat med lite olagliga preparat hos dansgästerna så är kvällen lyckad.
.Dieseldrivna generatorer är en bra portabel kraftkälla, om de placeras någonstans där dieselavgaserna kan blåsa ut, utan att förgifta omgivningen. Det hade arrangörerna inte gjort. Av dumhet, bristande kunskap, eller hade man kanske inte tillräckligt med förlängningskabel?
.

.
Men dieselgeneratorerna placerades i samma lokal som ljudanläggning och besökare. Det gick illa!
.En 19-årig yngling blev allvarligt kolmonoxid-förgiftad och fick besöka ett riktig sjukhus för sin överlevnad, ytterligare sjutton ynglingar, inklusive den kolmonoxidförgiftade åtalades och fälldes för hemfridsbrott, droginnehav och brott mot gällande coronaregler. Vad det gäller hemfridsbrott, eller olaga intrång, så begick jag samma gärning då jag, utan att fråga befann mig på plats härinne, med den skillnaden att jag utan ansträngning var avsevärt mer diskret vad gällde både att höras och synas. ?
.

Stacks Image 142905

Någon variant på brevlåda eller säkerhetsskåp
.

Det finns tydligen ett begrepp och en brottsrubricering hos tyska polisen för partaj i övergivna byggnader: "Lost-place-party". Ynglingarnas festligheter inne i kliniken var ett uppenbart ”Lost-place-party”, med lagstadgad påföljd. Om det var sladdrande förbipasserande, polisens letande på internet efter olagliga partaj, eller någon som ringt efter ambulans för att hämta den kolmonoxidförgiftade ynglingen som avslöjade das ”Lost-place-party” är obekant. Men ordningsmakten gjorde en insats där både polis, brandkår och sjukvård var inblandade. Det ska ha förekommit en ”katt och råtta” lek härinne då vissa festdeltagare inte hade lust att bli omhändertagna av ordningsmakten.
.

Omvårdnadschef Jutta Zippel och assistent Willfried Meier tar emot, välkommen in.
.

Stacks Image 139816
Stacks Image 142874

.
Frau Zippel med assistent Meier har ett ostädat skrivbord och har dessutom glömt vattna den stackars krukväxten.
.

Stacks Image 143149

.

Polisen hade med sig hundar och deras näsa hittar allt, även i en labyrint som kliniken i Bad-Rippoldsau. Betänk att kliniken är en mer än 30 000 kvadratmeter stor byggd som en slingrande labyrint , så det borde vara lätt att gömma sig, men spårhundar! Några av festdeltagarna var i behov av vård, då kombinationen, alkohol, droger och dieselavgaser är allt annat än välgörande för hälsan. Samma kombination påverkar väl omdömet till den grad att man inte inser det. Eller var den sista instinkten hos festdeltagarna att till varje pris komma undan den tyska lagens långa arm.
.

.

Stacks Image 142955

.
Röntgenstrålen satt i sätet, visar doktorn innanmätet. Heidenstam/Fröding A. Engström 1896 från Pyttans ABC. Undrar om den där ölflaskan glömts kvar av festdeltagarna, röntgendoktorn eller kanske ergoterapeuten.
.

Så nu står kliniken där den står, de kinesiska investerarna får väl naivt hoppas på en kraftig prisstegring av tomtpriset här i den sydvästtyska obygden av Tyskland, men får nog också vara beredda på att krav kommer att uppstå på att riva eller säkra kliniken, så att inte fler roliga dumheter ska förekomma här ute, här uppe, längst nere i Tyskland.
.

Stacks Image 143147

.

Stacks Image 142961

.
Till nästa nod i labyrinten, vart ska jag gå nu? Och varje våning är sitt eget unikum, tro inte att två våningar var lika.

.

Stacks Image 142978
Stacks Image 142975

.
Bad Rippoldsau 26 augusti 2021

.

Stacks Image 143016

Hit kom jag 26 augusti 2021 och det tog tre kvart innan jag hittade en möjlig ingång. Trots att jag tillbringade flera timmar här inne har jag säkert missat en hel del. Missat mer än en hörna på mer än ett våningsplan. De grågröna fasaderna ger en förnimmelse av militär anläggning, men är förmodligen en 70-talsestetik med förhoppning att smälta in i det gröna landskapet som byggnaderna inkräktar på. Bild från Google Maps.


.

Gårdagens cykeltur från Wittnau, ner till Freiburg, vidare norrut slutade efter drygt 100 km på ett litet bergspensionat Zum Letzten G’ster, bara en halvmil från Bad-Rippoldsau kliniken. Så efter frukost var jag tidigt på plats.
Som vanligt välkomnas man av skyltar med texten Zutritt für Unbefugte verboten och arkitekturen ger samma intryck, lite hårt och frånstötande, kom inte hit tycks den sena 70-talsinspirerade fasaden säga. Kom inte hit, här är stängt och tillbommat.
.

Cykeln parkerad och fastlåst, bara 1 300 kilometer kvar, sedan är jag hemma igen. Men tills dess finns det en hel del att se och uppleva.

Stacks Image 143020

De stora fönsterna på kliniken är hela och samtliga dörrar är omsorgsfullt låsta och ofta försedda med ytterligare lås eller svetsade balkar för att hindra ovälkomna besökare. Det blir till att gå vidare, fasaden i sin labyrintformation är i omkrets långt mer än en kilometer lång, så någonstans måste det finnas en ingång. Mycket riktigt, efter en halvtimmes vandrande kommer jag in till en grönskande innergård, lätt tillgänglig genom en portgång utan port.
.

Här inne har någon krossat ett fönster som blir en lämplig ingång. Lite vassa glasrester runt fönsterramen får mig att tveka, det tjocka krossade glaset som sticker upp ur ramen riskerar att riva hål på byxorna och åsamka viss skada på kroppens mest känsliga delar. Med viss försiktighet tar jag mig genom och lyckas komma in utan vare sig sönderskurna byxor eller skärsår mellan benen.
.

Stacks Image 143038

I en av baksidans innergårdar har den otuktade växtligheten tagit över och härjar fritt. Längt nere i bild, mellan grönsakerna ser man ingången till nästa innergård där jag hittade ingången.
.

Stacks Image 143036

Även insidans färgval reflekterade sin tid. Interiören är som jag förstår det den som installerats efter branden, varefter sjukhuset aldrig mer användes.
.

Det första jag noterar är väggarnas påtagligt gröna färg och de ännu mer färgmättade gröna och rödgula dörrarna. Arkitekturen påminner om tidigt 80-tal, fast bygget är från 1977, men färgsättningen har fastnat i sent 60-tal. Även heltäckningsmattan i korridoren är grön och taket är mörkt trä, äkta vara ser det ut som. Här har inte sparats pengar på material, även om färgsättningen känns fel i coronans år 2021. Råa, obehandlade betongpelare håller bygget stående och är den detalj som känns mest hemmahörande i vår tid.
.

I ett av rummen har man samlat ihop de gamla datorerna, återigen påminns man om att utvecklingen går framåt. Tjockskärmar i ljusgrå plast, tjocka tangentbord och lika tjocka kablar för att länka samman människa och maskin. Skrivare stora som IBM-skrivmaskiner från 60 talet och några 2,5 tums disketter, påminner om att den lätt föråldrade telefon jag har i fickan kan åstadkomma mer än allt skrot i detta rum kunnat.
.

Stacks Image 143069
Stacks Image 143071

.

Stacks Image 143047

Dr. Wagner tar emot för pratstunder från 11 30 till 12 00. Dr Wagner, låter lika tyskt som Volkswagen.
.

Stacks Image 143049

Trots att alla rum hade egna bekvämligheter erbjöds det även utspridda dam- och herrum på sjukhuset. Troligtvis med tanke på alla anhöriga som går vilse.
.

Stacks Image 143082

Bord skruvade på väggen? Det är bord skruvade på en yttervägg där tidigare olovliga besökare tagit till våld för att kunna ta sig in. Man tager vad man haver.
.

Stacks Image 143124

Tidigare nämnda Pyttans ABC.(Heidenstam/Fröding A. Engström 1896). skriver om grymhet; "Grymhet är att med en stake, knacka puckelryggar rake". Detta är en mer modern variant, inget jag skulle vilja utsättas för, kanske anledningen till att sjukgymnastens bil ser ut som den gör.
.

Jag går vidare i korridorerna, i ett rum står en brits, eller bänk som är som hämtad från en tortyrscen i en Bondfilm. Läslampor har fått en egen uppställningsplats och det står rullstolar lite överallt här. Omgivningen är tyst, men tystnaden här inne bryts av dörrar som slår dovt slår mot väggen av vinddraget, några balkongdörrar står öppna och småfåglar tar tillfället i akt att smita in för en vilostund och flaxar överraskande till när jag tittar in i något av rummen. Den sista tidsmarkör jag hittar är en almanacka från 2010. Lite underligt då kliniken enligt vad jag läst inte övergavs förrän 2015/16. En diktafon med minikassettband i ett personalkök,
.

påminner än en gång om att allt som förr var separata ting idag har ersatt av en smartphone. I patienternas rum ligger rena lakan och på sina ställen nybäddade sängar, även om de gröna överkasten inte tagits bort på många år. Vidare i labyrinten kommer jag till ett rum med i mina ögon komplett röntgenutrustning. Diverse papper ligger utspridda, här står en ölflaska, kanske kvarglömd sedan festen i december 2020. Mest påtagligt är skärmen, förvisso är röntgenplåtens tid förbi, men tjock-TVn är lika tjock som den är bred. Kanske nödvändigt för att katodstrålen som skapade bilden skulle ge en tillräckligt tydlig röntgenbild?
.

.

Stacks Image 143095

I de flesta rummen var sängarna "ny"bäddade med rena lakan som tiden sedan dammat ned.
.

Vidare i labyrinten, nya trappor, nya våningar, och för varje våning tillkommer eller försvinner någon korridor. När jag nu tror jag sett allt ska jag ge mig av. Tur eller skicklighet, jag hittade utan större problem till den hälsovådliga ingången och lyckades även ta mig ut utan skador på byxor och kroppsdelarna innanför. Utanför i ett regnigt Schwarzwald stod en blöt cykel och väntade på att ta mig ca 1000 km norrut.
.

Någon har läst Ingrid Bergmans memoarer, visste inte ens att den översatts till tyska, visste inte ens att fru Bergman skrivit memoarer.
.

Stacks Image 143093

Med tanke på den storslagna utsikten är det tråkigt att man för varje rum valt djupa balkonger utanför de små fönsterna. 70-tal?
.

Stacks Image 143104
Stacks Image 143099

.
Det gick en TV-serie från 80-talet som hette Kliniken, ”Die Schwarzwaldklinik”, som jag inte sett så mycket som en minut av. Men jag har en inspelning på kassettband med Jacop Dahlin, som sommarpratare från 14 juli 1988, vissa saker var roligare förr. Där han med sin lätt bögiga stämma berättar om sina upplevelser från Tyskland efter ett besök i Berlin och avslutar med följande:
.

.
”Men vad är det för bild vi får av Tyskland idag? Jo kliniken, ni vet, Herr Dr Brinkman och de andra vitrockade TV idolerna. Och kanske är det en än bättre medicin än Dallas och Falcon Crest, där folk är trötta dagen efter för att de druckit för många helor burbon och knullat runt med chauffören i baksätet. I Kliniken, där är dom trötta för att dom var på en alldeles för lång Wagner-opera kvällen före.
.
Vill du lyssna på ett program om Jacob Dahlin så är här en länk till Snedtänkt med Kalle Lind.

Stacks Image 143122

.

..
..
Om några veckor är det jul, här är ett julklappstips från Tillträde förbjudet.


SKÅNES GLÖMDA RUM
Efter mer än tio år som sidan tillträdeförbjutet.se utvecklats har det nu också blivit en bok.
SKÅNES GLÖMDA RUM -Det industriella välståndets ruiner.

208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm 1,2 kg. Boken trycks i Sverige, i Malmö.
Boken kan beställas här för 249 kronor + porto 79 kronor = i din brevlåda för 328 kronor.
Text och bild Calle Bergendorff, ges ut på
förlag Grad & Kägel.

Kan hämtas portofritt i Malmö och Helsingborg

Adlibris
Bokus

Stacks Image 143136
Stacks Image 143143