Stacks Image 2632

SKÅNSKA SPRITFÖRÄDLINGSAKTIEBOLAGET I ESLÖF

.

Och här lite reklam för min bok.
SKÅNES GLÖMDA RUM

-det industriella välståndets ruiner

Sidan Tillträdeförbjudet.se som bok


Skånes glömda rum
är ett måste för oss som ser skönheten och spänningen i det övergivna, förfallna och bortglömda
…….Anders de la Motte


Beställ boken SKÅNES GLÖMDA RUM -Det industriella välståndets ruiner. (Klicka här)

208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm, ca 1,2 kg.
Boken kan beställas här för 349 kronor + porto 79 kronor = i din brevlåda för 428 kronor. I Malmö och Helsingborg kan den hämtas för att spara in portot.

Förlag Grad & Kägel

Adlibris
Bokus

Stacks Image 189053

.
Boken och tillträdeförbjudet.se spelar en inte helt obetydlig roll i Anders de la Mottes senaste deckare
BORTBYTAREN

Stacks Image 188992

.

Etiketten till vänster fanns tidigare på V&S museiehemsidda, men är nu borta. Som tur är har jag kopierat den. Publiceras här utan tillstånd från upphovsrättsinnehavare, men med angiven källa. Länk VSH.
.

Stacks Image 188972

Skånska Spritförädlings Aktiebolag i Eslöv.
.

Eslövs bränneri byggdes ursprungligen för mjölkpulvertillverkning då under namnet AB Siccator år 1904. Men denna lätt hällörade verksamhet förbyttes redan året 1910 till sin raka motsats varpå den röda tegelbyggnaden nu kunde stoltsera med det pampiga namnet SKÅNSKA SPRITFÖRÄDLINGS AKTIEBOLAGET
.

Stacks Image 59513

Pampigt värre med röd tegelfasad tillbyggt och modifierat då det blev spritfabrik 1910

Då liksom nu var vissa områden tabu för privatpersoner att livnära sig på så anläggningen förstatligades av AB Vin & Spritcentralen 1917, ett år som väl är mest känt för att Ryska revolutionen startade. Fram till 1957 jäste mäsken och destillationen puttrade men sedan drabbades även Eslöfs Spritfabrik av centralisering och stordrift, så det statliga svenska spritmonopolets eslövsanläggning var 43 år före Sovjetunionen med att upplösas och upphöra.
.

Stacks Image 188976
.Skräpigt är det överallt i ett sammelsurium av kontorsskräp och byggmaterial

Jan Jörnmark gör sig med rätta lustig över att Länsstyrelsen i Malmö utfärdat rivningsförbud för fabriken och det är bara att hålla med. Om rivningsförbud råder måste Länsstyrelsen i Malmö lära sig mer om björkar och deras livsbetingelser. Som ni kan se framöver på bilderna har björkar och annat ogräs slagit rot överallt i och på byggnaden. Regnvatten och urlakning från tegelväggarna som i sin tur mycket regelbundet förses med duvskit är uppenbart smaskens för björkarna som ger fullständigt tusan i statens förlängda arm, rivningsförbud och kulturmiljöer i Skåne och tuggar i sig byggnaden sten för sten.
.

Stacks Image 189030

Likt bräckjärn klyver rötterna väggarna

I de flesta förfallna industribyggnader vi besökt har det i någon hörna alltid funnits en skräpig form av lager för vad som kan betraktas som loppisvaror. I detta alkoholtempel var 70- och 80-tals böckerna väl representerade. Återkommande volymer brukar vara första delen i bokklubbarnas uppslagsverk A-Apologetik. A-Apostat är numera utgånget i loppissammanhang. I dessa högar uppenbarade sig också de böcker i Matematik och Engelska jag en gång våndats över i de övre tonåren.

Stacks Image 189000

.Minns du någon av de här böckerna från din gymnasietid är du jämngammal med mig!
.

Stacks Image 2743

.Eftermiddagssol, smutsiga rutor, krossade rutor och lite mer skräp på golvet.

Byggnaden är spännande och tillhör det mer förfallna vi ruinletare kan besöka, förutom nitade mäskkar så finns inga maskiner kvar från den tiden starkvaror producerades. Vad Länsstyrelsen än beslutat om kan man konstatera att de flesta byggnader här inne på området är bortom räddning.

Taken är borta och då kan väder och klimat härja fritt. Skånskt klimat har stora likheter med det engelska, fast kallare. En normal skånsk vinter bjuder på plusgrader, med smält vatten som följd under dagarna och minusgrader på natten, då det smälta vattnet sipprat in i en byggnads alla sprickor. På vägar kallas det tjäle, kalla det vad ni vill så här blir resultatet.
.

Stacks Image 189004

.Trappan upp, den är ett konstverk i sig
.

Stacks Image 189010

Mäskkar, det var här det började vatten H2O + C12-H22-O11 omvandlas till CH3-CH2-OH

Stacks Image 188967

Trappan upp går till en lägenhet, till förman eller om han titulerades spritmästare?

I byggnadens mittersta del finns ett färgglatt trapphus som går upp till en större bostadsdel. Senare tider har den säkert fungerat både som kontor och av viss litteratur att döma även som bostad åt flyktingar eller invandrare vissa misstankar leder åt hållet illegalt uppehälle åt flyktingar.

.

Stacks Image 189012

.Förmannen eller vem som bodde här höll sig med tjänstefolk. Detta var köket, när det plingade till och det stod ”4” var det dags att ge sig i väg till 4an för att fylla på kaffe, eller rentav ”rent”

Rester från tiden då bygget fungerade som spritförädlingsfabrik är den lilla tavlan i jungfrukammaren eller om det var köksregionerna som tillkallade husans uppmärksamhet då bostadsinnehavaren, låt oss kalla honom spritmästaren propsade på varmt kaffe eller städning. Eller om det var dåtida alarmutrustning som plingade och varnade om något gick fel i processen?

.

Stacks Image 189032

Rivningsfirma Björk & Rask har slagit rot i byggnaderna

Besök i gamla processindustrier är alltid spännande även om allt utom cisternerna på vinden var borta, men det gäller att se upp, hål i golven, inrasade tak och mycket fallfärdigt. Jag dristade mig ut på plåttaket noga med att bara trampa på nitar som var fästa i bjälkar, men det knakade och svajade mycket ändå. Jag provtrampade utanför nitat område och kände hur det rostiga taket deformerades under min fot, snabbt in igen till det som bevisligen låg på takbjälkarna. Dumdristigt? Ja om man trampar fel, likheten med tunn is är inte helt felaktig.

.

Stacks Image 188998

100 2

Stacks Image 189069

.

Stacks Image 189073
Stacks Image 189062

.

Stacks Image 189066