Stacks Image 3179

100 2
DINOLAND NYVÅNG ÅSTORP
100 2

Stacks Image 63819
Det var en gång... i Åstorp närmare bestämt i Nyvång precis intill Schakt Cervin
Stacks Image 3194

Dinosmajl

Det började i Konga någon gång på 80-talet. Har du aldrig hört talas om Konga är det ingen brist i allmänbildningen, orten om man nu får kalla den ort är så liten att man ser ryggen på sig själv då man går runt den. Här ställdes i alla fall ett gäng dinosaurier upp ute i skogsmarkerna. Materialet var hönsnät, glasfiber och fogskum. Några vädertåliga högtalare ställdes ut i buskaget och med jämna mellanrum kunde de hönsnätsarmerade glasfiberdinosaurierna vråla ut sin frustration eller hunger.

100 2

Stacks Image 3188

Denna spermieliknande fisk har liksom "skam" hamnat på torra land.

Placeringen var inte ologisk, i närheten ligger Skäralids naturreservat i vilket man funnit rikligt med dinosaurieavtryck, rikligt efter svenska förhållanden. Vid Skäralids mitt som är en liten sjö av en vulkankrater vandrade familjer och skolklasser för att njuta av naturen och lära sig lite om arternas och naturens utveckling på Söderåsen, så kundunderlaget var ju redan ditrest, bara att köra runt hörnet och se på plastmonstren.

100 2

Stacks Image 1555

Skulle tro att det är (stormen) Berit som vält den här stackarn

1993 kom Steven Spielbergs film Jurassic Park och dinointresset exploderade, men det gjorde också kvalitetskraven och realitetskraven bland åskådarna, även om allt då utspelades på bildskärm eller bioduk. När de 32 urtidsbosättarna fick flytta in till Nyvång utanför Åstorp är för mig okänt, men jag skulle vilja se synen då ett något större fordon lastar upp dessa gigantiska men ihåliga djur på ett flak och kör dem till Åstorp. Synen på E4an eller väg 21 när glasfiber dinosarna åker i karavan likt ett petrificerat cirkussällskap till västra Åstorp måste ha fått de lagom slumrande bilisterna att titta upp eller rentav bli helnykterister fast jag inte misstror dem för någon rattonykterhet. Därefter öppnar Dinoland vid sidan om den nedlagda slagghögen i Nyvång som är den synliga resten av Sveriges största kolgruva.

100 2

Stacks Image 2978

Här är en barnvänlig dino som ännu inte tagit ner skylten

Dinoland blev en lokal förnöjelse. Barnfamiljer kunde packa in ungarna bak i bilen för en endags eller halvdagsfärd till Åstorp. För glada barn med lite fantasi måste detta ha varit en upplevelse av klass. Dinosnubbarna käkar inte upp en, de är stora nog att vara skrämmande och mamma och pappa går lite bakom och kan förklara ett och annat om man nu skulle få för sig att glsfibertänder är farliga eller att det bor häxor i flugsvampen av samma material. För de lite äldre barnen som redan sett Jurassic Parc ett otal gånger på VHS-band var de lite stela realiteterna på Dinoland inte fullt så imponerande även om de var på glasfiberriktigt, i filmen kunde de ju både springa och käka upp folk.
100 2

Stacks Image 1279

Med Nyvångs K-märkta slagghög i bakgrunden ser ju glasfiberdino nästan lite riktig ut

Rent ekonomiskt var det kanske inte lika försvarbart, ett "sommarland" som detta lider av samma dilemma som sommarkiosken och glassbaren vid hamnen. Hyra, räntor och eventuell lön till ägaren ska helst betalas ut 12 månader om året, medan intäkterna kommer in högst fem månader om året. Är vädret mindre tilltalande under dessa fem månader så blir det inga intäkter när regnet öser ner och det händer ju under en svensk sommar. Glada barn är säkert ett plus för själen när man driver verksamhet, men banken och revisorn kan inte väga in sådana poster någonstans i balansräkningens tillgångssida.

100 2

Stacks Image 1591

Den här långhalsade filuren har blivit lemlästad och dekapiterad

Så när sommarn 2011 stod för dörren så blev det inget öppnande av Dinoland, ägaren eller ägarna hade väl ingen lust att spendera mer tid och energi för att kanske få ihop till en usel timlön, så urtidsmonstren lämnades åt sitt eget öde, dvs. Solens UV-strålning, väder och vind.

100 2

Stacks Image 2887

Använder Dino möjligtvis tandblekningsmedel
Vad ska arkeologerna tro om några miljoner år, här hittar man en samling lemlästade djur av icke organiskt material, vid sidan om ett berg som visar sig vara utgrävt ur milslånga tunnlar i marken. Har de tur hittar de en föråldrad videorulle av Flintstones så de inser att djuren använts för att underlätta gruvbrytningen i närheten eftersom de är daterade till samma tidsålder, gruvan, djuren och videorullen. Svårare för framtida arkeologer blir att förstå hur de icke organiska polymermaterialen kunde ingå i en levande kropp. Eller så inser de att det hela var på skoj och för nöjes skull.
.

Stacks Image 2891

Utsikt från ett dinogap och här under en högst obestämd art, tänk vad evolutionen kan hitta på, rentav intelligent design.
.

Stacks Image 1336
Stacks Image 74707
.
Stacks Image 72480
Stacks Image 72483
Stacks Image 72486
Stacks Image 72489