Stacks Image 3179

100 2
MÖCKELNS SÅGVERK
100 2

Stacks Image 3194

.
Ett tips i vinterkalla påsken 2013, sedan var det bara att vänta och vänta! Och till min stora förvåning så kunde den envise dj..en ”Kung Bore” äntligen ge med sig och vi fick slutligen vackert väder sådär i slutet av april. Nu kunde man ta sig till det av sol indränkta mörkaste Småland, nja åtminstone i trakterna kring IKEA-land.

100 2

Stacks Image 3188

Det finns ingångar till allt, ser du "dörren" nere till vänster

Och där låg det på en liten udde, ensamt och övergivet, med grinden öppen så det var bara att kliva på. Sågverket! När det hela började har jag ingen aning om men det var inget gammalt klassiskt sågverk i rött tegel, murad skorsten och hus för en ångmaskin till drivkälla.
100 2

Stacks Image 1555

Målarverkstad eller vad det kallats, här märkte man upp stockar eller slutprodukter

Eftersom det inte går att dra i historietrådarna från den begynnande änden så drar och nystar jag upp snöret från nutid och bakåt så får vi se hur rätt jag gissat?

Konkurs har varit ett genomgående tema de senaste åren. Skulder till leverantörerna enligt lokaltidningen på omkring hundra miljoner kronor är ju inte de bästa förutsättningarna för att klyva ved med roterande sågklinga, en och annan räddningsinsats har hållit sågverket vid liv men 2011 var det färdigt, slut finito! Konkurs!

100 2

Stacks Image 2978

Här rullade stockarna in för att nackas till behändiga delar, nu är det tyst, knäpptyst

Förmodligen gick det dåligt redan för tio år sedan, men så kom stormarna Per och Gudrun och en ansenlig mängd skog fälldes helt utan skogsmaskiner, men blev desto besvärligare att hämta upp ur det Småländska plockepinnspelet som skogen förvandlats till. När allt fällt virke låg på bar backe blev det fart på sågverken, massor med massa riskerade att bli uppätet av småkryp så varenda sågklinga som kunde snurra fick snurra och dela upp stockarna i mindre men hanterbara storlekar.
100 2

Stacks Image 1279

Monokrom vägg, - gråskala!

Nu brukar stora mängder av någonting på en marknad leda till lägre priser, men i det här fallet var det ett gemensamt intresse, fast mest till sågverkens fördel. Men nu gällde det att förvalta Sveriges genom tiderna största mängd avverkade timmer så bra som möjligt. Så sågverken snurrade så det glödde i sågklingorna. IKEA kunde säkert göra ett och annat klipp på marknaden för sågat och hyvlat virke utbudet var definitivt större än efterfrågan och kanske hjälpte den stora massan virkesmassa till att fördröja införandet av det papperslösa kontoret.
100 2

Stacks Image 1591

För transport av stockar in till sågverket användes denna taggiga tingest

När virket från stormarna Per och Gudrun lagt sig var det många mindre lönsamma sågverk som återkom till den bistra verkligheten och såg lönsamheten falla och rentav utebli. Och så blev det också för detta Småländska sågverk.
100 2

Stacks Image 2887

En solig vårdag i Småland, men även denna dag närmar sig slutet

Om sågverket äger marken finns det säkert en ekonomisk räddning, eller åtminstone plåster på såren. Marken på sågverksudden lämpar sig väl för lite vackra sjönära bostäder. Nu är det inte någon av landets små storstäder man befinner sig på, men nog borde Kronobergare och dess omgivningar vara marknad nog för lite småländsk snickarlyx. Borde finnas tjänstemän så det räcker på IKEA för att exploatera sågverksudden nu när sågverket lämnat in för gott.
.

.
Stacks Image 107012
Fler bilder från Möckelns Sågverk om du klickar på bilden ovanför
.
Stacks Image 72402
Stacks Image 72405
Stacks Image 72408
Stacks Image 72411