Stacks Image 2632

SILOR OCH LAGERBYGGNADER


.

.
En öde silo är ett tomt utrymme, förutom lite maskiner som står kvar och dammar om man har tur. Det är också livsfarliga utrymmen, gott om håll i golven överallt lätta att missa och trilla ner i. Det ska man inte göra, det gör ont. Jag talar inte av egen erfarenhet, men det krävs ingen större fantasi för att föreställa sig "ont" på ett betonggolv 15 meter längre ner efter fritt fall. Om man nu känner någonting efter fritt fall genom ett hål i golvet, ett sätt att påskynda himlafärden.

.

Stacks Image 244894
Stacks Image 59513

.
Dessutom bor det alltid duvor i en övergiven silo och med duvor följer duvskit, -i stora mängder. Duvor har aldrig aspirerat på att få Nobelpriset, de vet inte ens vad det är, men när man som första person på en längre tid öppna dörren till nästa plan där det alltid sitter fler duvor så bevisar duvorna att de inte behöver bekymra sig om något pris över huvud taget. Någon enstaka duva hittar ut genom det fönster de en gång flög in genom, resten flyger omkring i fullständig panik och får begreppet "Yra höns" att framstå som något mycket välorganiserat och disciplinerat.


.

.
Stacks Image 2743

utdrag från HD 27 och 29 januari 2006
Varför står det då så många övergivna silor runt om i landet då?

-Att det ser ut som det gör är en rest av det gamla regleringssamhället. Fram till 1970-talet lönade det sig att kunna producera och lagra så mycket som möjligt, staten garanterade intäkten. Därför blev det väldigt många silor på väldigt många platser, säger Arne Rantzow, chef för Lantmännen Lantbruk."

HD 27 och 29 januari 2006


Som alltid alltså, Socker, eller vete; Staten garanterade avsättning för allt vare sig någon vill köpa det eller inte.

Härunder är åtta silos och lagerbyggnader, fem i inlandet och tre i hamnområde, det har varit ett stort nöje att ta sig in och upp i samtliga.

.

100 2

Stacks Image 2771
Stacks Image 2774
Stacks Image 2777
Stacks Image 2780