Stacks Image 2632

GULLFIBER, ISOVER SAINT GOBAIN
Stacks Image 297104

Likt en bättre ambassad ligger det sju våningar höga och drygt 6 000 kvadratmeter stora välisolerade kontorskomplexet på en bakgata i Billesholm.
.

Stacks Image 234875

Runt hörnet bolmar skorstenarna för fullt denna dag, produktionen av glasull är i full gång även om fabriken ligger en bra bit från sitt kapacitetstak
.


När kolet spelat ut sin roll i Åstorp, Bjuv och Billesholm och även den nyaste av gruvorna,
Schakt Malmros i Risekatslösa lades ner, var det åter dags att med lite statliga subventioner för att bygga ny industri. Gruvor var passé, oljan började bli vår dominerande energikälla och det skulle byggas bostäder.

Folkhemmet var för litet, det behövdes ett miljonprogram. Så med någon sorts planekonomisk framfart skulle det byggas bostäder och de skulle naturligtvis isoleras.

Glasull denna stickiga isolering blev en ny industri, i Billesholms mitt i gamla kol- och lergruvebältet och 1976 byggde kontoret.

.

Stacks Image 305494
.
.
Stacks Image 237102

Välkommen in till Ambassada Isolata, arvet från Höganäs gruvnäring manifesterar sig i bästa tänkbara golvklinker från Skromberga, men vad är det som skymtar till höger i bild?

Det gick bra, över förväntan, byggisolering av glasull ersatte tidigare primitiva isoleringar som tidigare använts, om nu någon isolering användes när man i all hast byggde bostäder i folkhemmet. Nu var det 60-tal och urbaniseringen skedde i en fart som aldrig tidigare setts i Sverige och som vi troligen inte får se fler gånger heller. De flesta av oss bor i städer nuförtiden med en koncentration till tre tunga regioner. De motorvägar och järnvägar som i en geografisk triangel förbinder dessa inbördes och med varandra utgör bostadsort för majoriteten av landets befolkning.
.

Stacks Image 297108

Den här några ton tunga bronsinstallationen var ett vattenfall som utgjorde bakgrunden till informationsdisken inomhus, "ta på er besöksbrickan så kommer försäljningschefen ner och tar emot, får det vara en kopp kaffe medan ni väntar herr… Gyllerstropp"

Men för mindre än 50 år sedan var landet i en transformationsprocess, där agrarnäringen minskade i betydelse och för att de från landet inflyttade människorna skulle ha någonstans att bo byggdes det som aldrig för. 1965 beslutade riksdagen att 100 000 lägenheter per år skulle byggas. Miljonprogrammet kallades det och områden som Bergsjön, Hammarkullen, Fittja, Tensta och Rosengård slukade stora delar av den urbaniserade inresta befolkningen, -inte helt problemfritt som bekant. Men ambitionen var hög och standarden på den miljon bostäder som byggdes var hög i alla fall avseende de fysiska betingelserna som VVS, utrymme, värme och isolering.
.

Stacks Image 2739

Dags att stämpla in. För er som inte passerat livets bäst före datum, kan jag upplys att varje anställd hade ett pappkort som stoppades ner i denna makapär som stämplade datum och tid med analogt stämpel och färgband. På den tiden gjorde LM Ericsson både väggklockor och stämpelur.

.

Stacks Image 297110

Förmodligen den mest välisolerade övergivna byggnad som funnits. Det var mitt i februarivintern, det var minusgrader ute, solen hade precis gått upp och härinne var det varmt trots avsaknaden av värmekällor.
.

Stacks Image 262565

Innan den upp-och-nedvända 20-liters petflaskan med ekologiskt vatten från Klarbäckens källa (övre Norrland, transportsträcka med lastbil 1 200 km) gjorde entré i tiden drack kontorspersonalen kylt kranvatten från dessa dricksfontäner, på direktionsvåningen stod även ett ställ med engångsmuggar.

Att isolera en miljon nybyggda bostäder under en tioårs period ger ju vissa affärsmöjligheter och konkurrensen på den svenska marknaden för isolermaterial var väl inte precis knivskarp. Gullfiber tjänade ordentligt med pengar och 1976 byggdes ett påkostat kontor bakom fabriken i Billesholm. 900 kvadratmeter per våning, sju våningar och med Sten Samuelsson som arkitekt, det var grejer det i Billesholm.
.

Stacks Image 262567

Inte ens jag som passerat ”bäst före” datum vet vad en vaxpatron är .

Stacks Image 2747

Dessa akrylglober hängde på väggen, återigen känner man sig föråldrad när man vet vad detta är. Det var ljudavskärmade glober med en telefon i så man kunde tala utan att störa andra och att man slapp störas av ljud runtomkring. De försvann med Nokias fyrsiffriga telefonmodeller.

Stacks Image 2751

Byggt 1976, visst ser det tidstypiskt ut, återigen ett arv från Höganästiden.

Föreställ dig ett sju vånings kontorskomplex på en kulle i Billesholm där all bebyggelse var småhus. Byggmarknaden vek redan och när personalen flyttade in i kontoret visade det sig att överrocken var aningen för stor redan från start. Kontorsbyggnaden blev aldrig mer än halvfull.

.

Stacks Image 297116

Tekniska moderniteter från förra milleniet.

Stacks Image 297114

Utsikten var inte den sämsta, här en blick mot sydväst och Slagghögen från Schakt Malmros i Risekatslösa
Så som det gick för Cementindustrin gick det också för Gullfiber. Man satsar på expansion men marknaden viker. Franska Saint Gobain som redan var delägare köper hela verksamheten och driver den vidare. Det tillverkas fortfarande glasull i Billesholm även om kapacitetsutnyttjandet inte är på 100 %. Men efterhand som datorerna kunde göra mer, blev mindre och dessutom började kommunicera med varandra blev även behovet av ett jättekontor i Billesholm allt mindre.
.

.
Stacks Image 297118

Sten Samuelsson hette arkitekten till detta mästerverk i prefabricerad betong till och med brandtrappan som annars brukar vanpryda de flesta byggnader är ett grafiskt konststycke.

Administrationen kan skötas av Saint Gobain i Frankrike om det så behövs, säljarna ska var ute och när man sedan kunde stoppa datorn i en väska och säljaren mailade ordern till tillverkaren så fort kunden tagits i hand så var behovet av ett kontor på 6 300 kvadratmeter i Billesholm obefintligt.

Stacks Image 2755

Mitt i vintern var vi där för fyra år sedan, skylten är kvar SAINT GOBAIN ISOVER AB, i folkmun numera kallat Saint Gobain It's over

Kontoret tömdes och levde sina sista tynande dagar som experimentverkstad åt systerföretaget Ecophon, som gör ljudisolering, inte telefoner. Vid några tillfällen övade polisen sina hundar i byggnaden. Många försök gjordes att hyra ut lokalerna och skapa ett företagscentrum här, men denna byggnad gjord för en koncernledning i ett välmående företag led av framför allt en sak, den låg i Billesholm. Inte tillräckligt nära bra kommunikationer för att vara attraktiv nog att hyra ut. Trots alla idéer om att vi med internet kan arbeta var vi vill så sitter hellre kontorsslavar och IT-avdelningarna och trängs i städerna än kör till Billesholms baksida för att mysa i flotta kontorslokaler.

Stacks Image 297120

Jag blev insläppt och fick gå fritt i byggnaden i februari 2011 mot löfte om att inte publicera bilderna förrän byggnaden skulle monteras ner, det löftet höll jag.

härunder är länkar till de andra kontorsbyggnaderna jag besökt under årens lopp.