Stacks Image 1218


SHINDLER'S ARK
OSKAR SCHINDLERS AMMUNITIONSFABRIK I
BRNĚNEC CZ
.

Stacks Image 219761

För den som kommer från nordväst är detta det första man ser av Brněnec. Även den gula byggnaden tillhörde Schindlers industrikomplex, men används. Bakom ligger ruinerna av fabriken som var Schindlers så kallade arbetsläger. Filmteamet från Schindlers List var aldrig i Brněnec eller Brezova nad Svitavy

……

Stacks Image 218998

"a man of complete obscurity who makes us wish and hope for Oskar Schindlers in all of our lives."
……

Lite bra att veta innan du läser vidare

Płaszów:
Arbetsläger i Krakow där Schindlers arbetare levde under tiden i Krakow.

DEF:
Deutsche Emailwaren Fabrik, Schindlers emaljeringsfabrik i Krakow. Större delen av filmen Schindlers List spelades in här. Fabriken är idag renoverad och är ett museum över förintelsen samt Oskar och Emilie Schindlers gärningar. Det är INTE denna fabrik jag skriver om. Fabriken var okänd för världen fram till Filmen Schindlers List 1993.
När arbetslägret Płaszów i Krakow skulle stängas och lägerfångarna, bland dem arbetarna i Oskar Schindlers fabrik, skulle förflyttas till Auschwitz och Gross Rosen för ”slutgiltig lösning”, skrev Oskar Schindler och fången
Itzhak Stern listan.

Ostbahn:
Dåtida tyska järnvägsbolaget i de östra ockuperade staterna
.

.
.
Auschwitz:
Koncentrationsläger, dödsläger 45 kilometer väster om Krakow. Olika stavningar förekommer!, här används Auschwitz.

Gross Rosen (Gross Rössen):
Koncentrationsläger dödsläger 200 km nordväst om Krakow. Schindlers fabrik i Brünnlitz CZ var ett arbetsläger under Gross Rosens administration.

Krakow, Brünnlitz, Brněnec
Krakow: Stad i Södra Polen där Shindlers första fabrik D.E.F. låg
Brünnlitz på tyska,
Brněnec på Tjeckiska: liten stad i Östra Tjeckien,

Schindlerjuden:
Var ett begrepp som lägerfångarna dvs. Schindlers arbetsstyrka kallade sig själv. Begreppet överlevde kriget och även långt senare refererade de överlevande sig som Schindlerjuden.

.

Stacks Image 219554
Stacks Image 219556

.
Historien om Oskar Schindler, då han kommer till Krakow för ta över en polsk fabrik och med slavarbetare tjäna pengar tar jag inte upp. Han var gift men hade ständigt flera älskarinnor under sin tid i Krakow. Han hade en stor och säker inkomstkälla med tyska krigsmakten, sin fabrik och sina slavarbetare. Han hade dessutom stora sidoinkomster med handel på svarta marknaden,
där även hans personal var inblandad. Någonstans i hans medvetande under tiden då nazisternas

.
där även hans personal var inblandad. Någonstans i hans medvetande under tiden då nazisternas metoder blev alltmer hänsynslösa agerar han med större hänsyn till de som arbetar på hans fabrik och motarbetar alltmer det som är i nazisternas intresse. De pengar han senare spenderar har han till största delen tjänat under sin tid på D.E.F. i Krakow.

Stacks Image 219568

DEF: Deutsche Emailwaren Fabrik, Schindlers emaljeringsfabrik i Krakow, numera museum.

.

Stacks Image 219570

Bakom fabriken, spår till Płaszów vidare till förintelse eller en fristad i Brněnec

.

Stacks Image 219594

De judiska kvarteren i Krakow, Kazimierz

.

Filmen Schindlers List spelades in i Krakow, Polen. Filmteamet var inte ens i Brünnlitz, Tjeckien, alla scenerna från ”nya” fabriken i Brünnlitz är även de inspelade i Krakow. De som räddades av Oskar Schindler, de som var nedskrivna på Schindlers lista kom till en fabrik som officiellt tillverkade ammunition åt krigsmakten. Ca 1200 arbetslägerfångar räddades från Płaszów, Krakow. Fabriken var ett nazistiskt arbetsläger under Gross Rosens administration. Idag är den en övergiven industriruin.
.

Stacks Image 219592

"Turistattraktionen" Auschwitz

.

All fakta kommer från Thomas Keneallys bok Schindlers Ark, efter Spielbergs film 1993 kallad Schindlers List, kap. 31-38. Boken bygger på utsagor från överlevande vittnen och vad de skrivit ned. Spielbergs film baserar sig helt på boken med vidare intervjuer av överlevare för att bekräfta och verifiera Keneallys bok. Spielberg tvivlade på en del då han läst boken, det var för bra för att vara sant. ”Men om två eller fler vittnen oberoende varandra berättade samma historia var jag ju tvungen att inse att det var sant”.
.

Stacks Image 219579

Det finns ingen station i Brněnec, platsen heter Březová nad Svitavou, här steg de av.
.

Stacks Image 219558

En sommarkväll på en historisk plats. Till vänster, Oskar Schindlers kontor. Fabriken i mitten stod på plats då Schindler köpte området och till höger verkstaden till den nyare fabriken byggd av Oskar Schindler. Här vistades ca 1 500 lägerfångar och ett hundratal soldater för att övervaka produktionen.

.

.
Stacks Image 219560


Płaszów, Krakow, Sensommaren 1944
Röda Armen återtar från öster alltmer av Tysklands erövringar från början av kriget. Medan dödsfabrikerna i nazityskland jobbar för fullt bestämmer man sig för att lägerfångar och slavarbetare ska flyttas västerut för att dölja missgärningarna och för att krigsproduktionen inte ska komma Röda Armen tillgodo.
Oskar Schindler får av SS reda på att arbetslägret
Płaszów och hans fabrik ska läggas ned och att arbetarna i fabriken ska flyttas till Auschwitz eller Gross Rosen. Med andra ord till en säker död i gaskamrarna. Han bestämmer sig då för att köpa en fabrik i sin hemstad Brünnlitz och bygga ut den för att skenbart driva produktionen vidare.
Medskenbart driva produktionen vidare. Med sig ska han ta sin officiellt skickliga arbetskraft, men det är brått om, det tar månader att bygga om och till fabriken i Brünnlitz och SS skyndar på och förvärrar det kaos som råder. Oskar Schindler har inte månader, han handlar omedelbart. Han kontaktar sin vän Amon Goeth, lägerchefen i Płaszów och köpslår om att köpa loss sina ca 1 200 arbetare och ta med dem. Det är nu han skriver listan, i.e. listorna, med namn på de som ska med. På listan finns inte bara arbetarna i hans fabrik, bland annat skriver han upp arbetarnas syskon och barn samt Goets hushållerska Helen Hirsch och hennes systrar.
.

Stacks Image 219587

.

Stacks Image 219609


Płaszów
, Krakow, Söndag 15 Oktober 1944
Tågen till Brünnlitz fylldes med Schindlers ca 800 listade manliga arbetslägerfångar. Kvinnorna skulle vänta ytterligare en vecka till söndagen 22 oktober innan avfärd till Brünnlitz. SS höll män och kvinnor strikt isär, såväl i Płaszóws läger i Krakow som vid transporten till Moravia. Första anhalt för männen var koncentrationslägret Gross Rosen i Polen där fångarna skulle byta kläder, klippas, duscha och desinficeras innan vidare färd till Brünnlitz. Scenerna i filmen när

Stacks Image 219607Scenerna i filmen när de står under duschmunstyckena och inte vet om det ska komma cyklon-B gas eller vatten är enligt alla nedtecknade källor hämtade från verkligheten. -Det kom vatten och fångarna fick därefter rena kläder. Jag har fram till jag läste boken trott att det var en typisk Spielberg effekt för att överraska biopubliken.

.

Stacks Image 219185

.

Stacks Image 219624

.
Gross Rosen Onsdag 18 Oktober 1944
Resan tog fem dagar, tre tillbringades i Gross Rosen, där de manliga fångarna inte viste om de skulle komma vidare eller hamna i gaskamrarna som andra i liknande situation. De två sista dagarna var de inlåsta i godsvagnar på väg från Gross Rosen utan att veta om de verkligen skulle få komma till Brünnlitz. Sträckan var knappt 200 kilometer och borde klarats av på några timmar, men Ostbahn, järnvägsnätet i östra tyskland och de ockuperade staterna, som även innefattade Krakow – Brünnlitz led brist på det mesta och med Röda Armen allt närmare från öster skulle allt, krigsmaskineri och koncentrationslägerfångar flyttas västerut. De flesta fångar fick gå tills de stupade eller sköts.
.

Stacks Image 219735

.

800 män, lägerfångar som Oskar Schindler betalt för att få till sin nya fabrik satt inlåsta i godsvagnar med förhoppningen att hamna i Brünnlitz, slutligen lämnade vagnarna Gross Rosen. Det var sent i Oktober och nattfrosten hade slagit till, vilket SS och lägeradministrationen inte tog hänsyn till.

Olek Rosner som var nio år var i en av vagnarna, han lyftes regelbundet upp för att se ut genom ventilationshålen och berätta vad han såg. När han kunde berätta att han såg snöklädda berg och skog byttes skräck och osäkerhet mot lättnad, man var i Moravia på rätt väg. Den verklige Olek Rosner deltar i filmens slutscen 54 sekunder in i filmen.
.

Stacks Image 219511

Fundamenten till de stora pressarna fyller inte längre någon uppgift.
Officiellt var detta en ammunitionsfabrik. I verkligheten lämnade inte
en enda fungerande granat fabriken

.

Stacks Image 219638
. . .Hallen i äldsta fabriksbyggnaden. Här tillverkades felkalibrerade granathylsor.
.
Stacks Image 219636

…..
Arbetslägret Brünnlitz, Oskar Schindlers fabrik låg under Gross Rosens administration, när chefen för Gross Rosen SBF Hasselbroek inspekterade lägret och dess faciliteter för SS-soldater och lägerfångar hade han säkert synpunkter på och tveksamheter över fångarnas bekvämligheter. Då han lämnade lägret i bil var bagageutrymme välfyllt med bättre konjak, fint porslin och kilovis med te och kaffe. Lägret blev i alla avseende godkänt och ingen onödig byråkrati skulle besvära Oskar Schindlers produktion och
hantering av lägerfångar så länge Hasselbroek var chef för Gross-Rosen.
…..

Stacks Image 219634

…..
hantering av lägerfångar så länge Hasselbroek var chef för Gross-Rosen. Riktigt bekymmersfritt blev det inte, nya Officerare och chefer tillsattes, men Oskar Schindler hade alltid metoder för att få dem på bättre humör.
Hela arbetslägret hade byggts till och bekostats av Oskar Schindler, det mesta av materialet hade han mutat till sig eller inhandlat på den svarta marknaden, en marknad som alltid existerar under krigstider.
.

Stacks Image 219354

.

Stacks Image 219522

Här arbetade och bodde ca 1 300 lägerfångar
.
.

Volymen av Schindlers mutor till den militära SS-hierarkin motsvarade 250 lastbilar, eller över 100 järnvägsvagnar, vagnarna skulle från Krakow till Oranienburg utanför Berlin. Det är slutet av 1944, kaos råder i Polen och östra Tyskland. Schindlers sarkastiska kommentar var ”det är otroligt i dessa tider av sönderfall, vad Ostbahn kan hitta vagnar om de bara känner sig motiverade”.

.

Stacks Image 219518

.

Stacks Image 219187

......
.

Březová, Fredag morgon 20 Oktober 1944
Lägerfångarna steg av tåget och fick gå en kilometer innan de kom till ett nybyggt arbetsläger. Här fanns taggtråd, vakttorn, schäferhundar och SS-soldater i mörkgrå uniformer. När de passerar under porten till industriområdet kommer Oskar Schindler mot dem, alltid stiligt klädd och med tyrolerhatt på huvudet. I filmen syns ett tåg stanna framför en station med en tydligt stationsskylt BRÜNNLITZ. En sådan station har a

.
station med en tydligt stationsskylt BRÜNNLITZ. En sådan station har aldrig funnits, strax norr om Brünnlitz ligger Březová nad Svitavou, det var där fångarna steg av, för att sedan gå ca en km söderut till fabriken i Brünnlitz. En kanske rentav medveten miss, en detalj som inte fick plats i den redan långa filmen.
.

Stacks Image 219380

Här, på denna lastbrygga vid detta magasin för 75 år sedan, senhösten 1944 anlände ett stort antal
godsvagnar med lägerfångar. Härifrån tog de sig till fots, ca 1 km söderut till Schindlers ammunitionsfabrik.

.

Stacks Image 219642
Stacks Image 219189
.

Płaszów, Krakow Söndag 22 Oktober 1944
Kvinnorna skulle komma veckan därpå, det gjorde de inte. Deras tåg med avfärd från Płaszów, var också lastat med ca 2000 zigenare från Ungern och Rumänien. Det tåget gick till Auschwitz och då de steg ur gjordes ingen skillnad på fångarna. Alla fångar skulle inkvarteras i väntan på deras slutgiltiga lösning. Under tiden arresterades Oskar Schindler av SS anklagad för att ha mutat Płaszóws lägerchef Amon Goeth, vilket han givetvis gjort. Med hjälp av inflytelserika vänner högre upp i SS hierarki lyckades hans fru Emilie och hans polska sekreterare och älskarinna med visst besvär och ytterligare mutor få honom frisläppt efter en vecka.

Frigiven och hemma i Brünnlitz igen får han reda på att

.
Frigiven och hemma i Brünnlitz igen får Oskar Schindler reda på att kvinnorna inte kommit fram. Denna gång skickar han en vacker 22 årig sekreterare med en resväska full med konjak och dyrbarheter till Auschwitz och lägerchefen med begäran att få ut sina upplärda skickliga arbetare. Hans arbetsorder var ”ansträng dig till det yttersta, vi måste få loss dem”. Inte utan besvär lämnar de slutligen Auschwitz i järnvägsvagnar med avfärd mot Brünnlitz. Hur långt den 22-åriga sekreteraren gick i sina "ansträngningar till det yttersta" och kontakter med SS-officerarna för att fullfölja sin arbetsorder framgår inte.

Stacks Image 218853

Efter kriget startades här textilproduktion under namnet Vitka.

.

Stacks Image 219658

.
Många av kvinnorna hade drabbats av diarréer, dysenteri och andra sjukdomar från den nästan månadslånga vistelsen i Auschwitz. Oskar håller SS soldaterna utanför fabriken så långt det är möjligt. Emilie Schindler inreder en gömd sjukstuga i lokalerna ovanpå de turbiner som drev fabriken för att utnyttja spillvärmen. De flesta nödvändiga mediciner fanns tillhands, troligtvis som alltid, inhandlade av Oskar på den svarta marknaden. Det påstods att det var bättre tillgång på mediciner hos Schindlers än hos SS och lägervakterna.

Ett stort bakslag var att tyfus brutit ut bland

Stacks Image 219656

.
Ett stort bakslag var att tyfus brutit ut bland arbetsstyrkan i fabriken, med största sannolikhet även den en fripassagerare från kvinnornas vistelse i Auschwitz. Schindler installerar duschar i fabriken, värmen tas från turbinerna och de herrar som kan hantera svets och VVS får 24 timmars pass för att så fort det är möjligt klara av att kunna tvätta kläder och duschar till alla arbetare dagligen. Man lyckades, varken tyfus eller dysenteri sprider sig och de som insjuknat repar sig.

Stacks Image 219216

Historiskt eller inte, efter kriget fortsatte produktionen i fabriken, fast nu av mer konstruktiva saker, textilier. En traditionell tillverkning i Svitavydalen
.

Stacks Image 219533

.

Stacks Image 219531

.

Stacks Image 219220

.

Stacks Image 219535

.

Stacks Image 219664

.
Det var brist på det mesta, men bara det att inte bli illa behandlad var en välsignelse, att få sköta sin hygien och ibland kunna äta sig mätt ett lyckorus. En lägerfånge i Brünnlitz, har sagt. ”Arbetslägret i Brünnlitz var hårt, livet var hårt, men jämfört med allt annat var detta ett himmelrike. Vi hade brist på mat men det hade alla, fångar, soldater och civilbefolkning. Vi var tacksamma att vi var här, det fanns ingen annanstans att vara”.
Lägerchefen USF Liepold var rask

.
Lägerchefen USF Liepold var rask i att fördöma den judiska arbetsstyrkan i fabriken, gjorde någon fel när han såg det skulle de straffas, helst skjutas. Men Oskar avstyrde alltid bestraffningar och eftersom USF Liepold likt andra i SS-uniformer, var rädd för överordnade, så var han högst obekväm med Schindlers högre uppsatta mutade vänner inom SS, så det blev som Oskar ville, det blev det alltid.
.

Stacks Image 219210


.

I December 1944 var arbetsstyrkan fulltalig även om många av kvinnorna ännu inte var arbetsföra. Oskar Schindler hade bestämt sig, hans nya fabrik i Brünnlitz skulle inte bidra till kriget. En av hans många ursäkter för dålig kvalitet på leveranser var att maskinerna blivit skadade vid flytten från Krakow. Men Schindlers sabotage var mer långtgående än så, de flesta ammunitions-tillverkare gjorde bara en del i tillverkningsprocessen innan materialet skickades vidare till nästa fabrik.
..

nästa fabrik. På så vis saboterade Schindlers felkalibrering av maskinerna inte bara den egna insatsen utan hela kedjan till färdig användbar ammunition.
..Ett annat knep som användes var att ha några korrekta hylsor liggande och visa upp vid inspektion, de av SS ditkommenderade ingenjörerna hade inget att invända och de godkändes. Att hylsorna sedan aldrig lämnade fabriken utan låg kvar till nästa inspektion, var det ingen utanför som visste.
.

Stacks Image 219548

Spår av den senare tillverkningen från Vitka
.

Stacks Image 219697
Stacks Image 219695

......
.

Stacks Image 219671
..
..
..
Stacks Image 219673
Stacks Image 219669
..
Stacks Image 219405


.

I fabrikerna fanns inte bara de fångar som var med på Schindlers lista, Lägerchefen USF Liepold hade tagit med sig ca 50 fångar från sin avdelning från Gross Rosen som skulle sköta matlagning och servering till i första hand SS vaktstyrka. Dessa fångar var från den polska armen, hade kommunistiska ideal och drömde om ett kommunistiskt och antikapitalistiskt Polen efter kriget, om de överlevde. Ett högst ironiskt förhållande då de levde bättre än andra i det varma köket i Brünnlitz

kriget, om de överlevde. Ett högst ironiskt förhållande då de levde bättre än andra i det varma köket i Brünnlitz och dessutom räddats av en högst spektakulär opolitisk kapitalist. Senare fick de som de ville, de återvände till Polen och Polen blev kommunistiskt.

Stacks Image 219552

Det här var ingången till en innergård och kontorsdelen i den nyare fabriksbygnaden.

.

Stacks Image 219708

Prydnadsväxterna i innergården har tagit sig den otuktade friheten att sträva efter ljuset och växa sig stora.

.

Stacks Image 219903
Stacks Image 219905
..
..
..
Stacks Image 219706
..
..
Stacks Image 219717

.
Březová, Brünnlitz Januari 1945
Krigsslutet är oundvikligt, men som alltid ska en diktatur offra allt innan den kapitulerar. Det var brist på allt även kol till lokomotiven. En överlastad fångtransport från Goleszow, ett arbetsläger som tillhörde Luftwaffe, stannade efter många omvägar i Svittau (Svitavy) ca 10 km norr om Brünnlitz. Några vagnar med inlåsta fångar lämnades, varav mer än hälften frusit ihjäl. Vagnarna stod nu tio kilometer från Schindlers fabrik utan att någon reagerade eller kände till dess last.

Oskar blir uppringd från Ostbahn i Svittau av sin svåger som rapporterar att det kommer ljud och klagorop från vagnarna, men att alla dörrbeslag frusit och inte kan slås upp. Han ser till att vagnarna kan transporteras söderut till B
řezová där han kommenderar ut ett antal fångar med skärbrännare (andra uppgifter säger lödkolv!?) och nödvändig

Stacks Image 219719

.
.

(andra uppgifter säger lödkolv!?) och nödvändig utrustning för att kunna öppna vagnarna. Morgontemperaturen var ca -25°C. Vittnen skriver att det var en skräck att öppna vagnarna.

Bland likhögarna får man ut ca 200 levande fångar som överlevt på istappar och är i skick därefter. Ungefär lika många har dött och begravs i en skogsdunge i närheten av fabriken. Schindler utökar sjukstugan invid turbinerna och lägger halm på golvet åt de fångar som kommer till fabriken. Emilie får köket att tillreda portioner med gröt till fångarna och duschar görs tillgängliga för de nyanlända. USF Liepold blir naturligtvis rasande men inser att Oskar Schindler inte går att stoppa, fångarna ska räddas och Schindler och hans mutade kontaktnät spökar hos Liepold.
.

Stacks Image 219744
..
Stacks Image 219748
..

Březová Brünnlitz 28 april 1945
Det är Oskars födelsedag, 37 år och det ska firas. Det kom ett brev denna dag från krigsministeriet; samtliga produkter från Schindlers fabrik var odugliga. ”Detta är den bästa födelsedagspresent jag kan få” utropade han och tog ett glas konjak. Baksidan var att de inte alltid så närvarande SS vakterna deklarerade att eftersom hela fabrikskomplexet ändå inte gjorde någon nytta kunde de lika gärna eliminera hela arbetsstyrkan. Som vanligt löste Oskar Schindler problemen med konjak, fin skinka och allt annat gott som det var brist på, -även för SS.
Oskar Schindler firar sin 37e födelsedag och utöver att själv börja dagen med femstjärnig konjak anländer en lastbil till fabriken, fullastad med bröd åt både SS vaktstyrka och alla arbetare på fabriken.
Röda Armens ankomst mullrar från öster,

Stacks Image 219746
..

.
Röda Armens ankomst mullrar från öster, rykten och nyheter sprids hela tiden. Ingen vet vad som är sanning och inte någon vågar tro eller hoppas på någonting. För säkerhets skull hade Oskar bjudit in Lägerchefen USF Liepold till fabriken kvällen innan och rikligen försett honom med både mat och för mycket sprit, trugat honom och sett till att han av egen vilja och förmåga blivit i ett sådant tillstånd att han inte kunde närvara under Oskar Schindlers födelsedagsfirande i fabriken den 28e. Krigsslutet är nära, det vet alla och i Brünnlitz firar såväl lägerfångar som SS soldater Oskars födelsedag med god mat och för de som kan god dryck därtill. Soldaternas chef ligger bakfull i sin bostad och de övriga i grå uniform får en försmak av vad som väntar, när kriget väl tar slut.
.

Stacks Image 219756
..
Stacks Image 219836
..

Oskar Schindlers kontorsbyggnad. Större delen av plan två saknade golv, trappan upp sviktade under mina 85 kg.

.

Stacks Image 219786
..

Morgonen 7 Maj 1945
Oskar Schindler och även de arbetare som hade nattskiftet lyssnar på BBC då de hör Winston Churchill läsa upp meddelandet om Tyskland villkorslösa kapitulation och därmed slutet på kriget. Churchills tal sänds i repris från BBC under dagen och när tillfälle ges lägger man ut talet i hela fabrikens högtalarsystem, så att alla kan
....

Stacks Image 219784
..

..
högtalarsystem, så att alla kan höra, även om få förstår engelska. Schindler kallar till sig alla arbetare och all SS personal för att meddela nyheten och vad som härefter ska hända. Talet är nedtecknad och är återgivet, delvis förkortat i filmen, översatt från tyska förstås.
..

Stacks Image 219840
..
Stacks Image 219778

The unconditional surrender of Germany has just been announced.

At midnight tonight, the war is over. Tomorrow, you'll begin the process of looking for survivors of your families.
In most cases, you won't find them.

After six long years of the cruel murder of human beings, victims are being mourned throughout the world and Europe is now trying to return to peace and order. I would like to turn to you for unconditional order and discipline, to all of you who together with me have worried for many hard years -in order that you can live through the present and within a few days go back to your destroyed and plundered homes, looking for survivors of your families. You will thus prevent panic who’s result cannot be foreseen.

Many of you have come up to me and thanked me. Don’t thank me for your survival. Thank your people who worked day and night to save you from extermination. Thank your fearless
Itzhak Stern and Mietek Pemper, and a few others among you who in Krakow worried about you and faced death at every moment.

I am member of the Nazi Party.
I'm a munitions manufacturer.
I'm a profiteer of slave labour.
I am...a criminal.

.

At midnight, you'll be free, and I'll be hunted.
I shall remain with you until five minutes after midnight, after which time and I hope you'll forgive me. I have to flee.

If you have to accuse a person, do it in the right place, because in the new Europe there will be judges, incorruptible judges, who will listen to you.

[towards the SS guards]
I would like to thank the assembled SS guard who without being asked were ordered from the army into this service. As heads of families, they have realised for a long time the contestability and senselessness of their task. They have acted here in an extraordinary human and correct manner.

I know you have received orders from our Commandant, which he has received from his superiors, to dispose of the population of this camp.

Now would be the time to do it. Here they are; they're all here.
This is your opportunity.

Or, you could leave and return to your families as men, instead of murderers.

[SS guards leave the factory]

In the end I request you all to keep three minutes of silence in memory of the countless victims among you who have died in these cruel years.

Stacks Image 219773
.
Stacks Image 219771

.

Stacks Image 219790
..

Eftermiddag 7 Maj 1945
Det hölls tre minuters tystnad I fabriken samtidigt som marken skakade och krigets sista kanonsalvor avlossades I fabrikens närhet. Talet skrevs ned av två lägerfångar kunniga I stenografi, Frau Waidmann och Frau Berger.

Arbetet upphör och alla förbereder flykt och förflyttning, febril aktivitet uppstår. Oskar tömmer fabrikens förråd på mat och mediciner och allt av värde som lägerfångarna kan ta med sig. Krigsmakten har också hyrt in ett förråd i fabriken där filtar och vissa mediciner förvaras, detta lager betraktar nu Schindler som sitt och ger order om att fördela det bland de nu mer än 1 500 fångarna på fabriken. Ett annat förråd i Svitavy tillhörande SS som skjutits sönder av Röda Armen får besök av Schindler och hans arbetsstyrka där man kan plocka ut 500 000 oskadade cigaretter, det är mer än 300 cigaretter till varje fånge, en bra handelsvara att börja freden med. SS-vakterna flyr av rädsla för att bli fångade och skjutna av Röda Armen, krigsslutet infaller inte förrän efter midnatt.
Oskar Schindler har meddelat att han tänker fly mot väst fem minuter efter krigsslutet.

..

..
Oskar Schindler har meddelat att han tänker fly mot väst fem minuter efter krigsslutet. Lägerfångarna som alla överlevt tack vare Oskar och Emilie vill nu på något vis tacka för att de lever. Man skriver en berättelse om att man överlevt och hur man räddats till livet av Herr Direktor Oskar Schindler. Samtliga 1 200 Schindlerjuden skriver under. Man vill även ge en gåva som tack för att man överlevt, men vad?

Det kom ett erbjudande från en av fångarna som packat granater i fabriken, Simon Jerreth. Han vänder sig till en annan fånge, guldsmeden Hersch Licht, öppnar sin mun och visar sin guldbrygga. ”Utan Schindler hade jag varit död och SS smält ner mitt tandguld”. Ta det och gör en ring. Medan allt ordnas för flykt dricker Simon Jerreth sig bedövande full så man kan dra ut hans guldbrygga, smälta ner den och göra en ring. På insidan får den inskriften ”den som räddar ett liv, räddar hela världen” en tolkning från Talmud. I filmen sägs det ”
whoever saves one life, saves the world entire”.
.

Stacks Image 219810
Stacks Image 219808
..
..
Stacks Image 219812
..
..
Stacks Image 219907

.
Brünnlitz 9 maj 1945 klockan 00 05
Schindlers bil är framkörd vid fabriksutgången, alla arbetarna, numera före detta lägerfångarna har samlats för att ta farväl. Den nedskrivna förklaringen om att de räddats av Schindler överlämnas. Ringen med inskriften överlämnas av Itzahk Stern och Oskar, Emilie och en chaufför lämnar området på väg västerut.
I filmen ses han åka iväg med en chaufför i fångdräkt tillsammans med Emilie i baksätet. Det var bara en del av verkligheten. Oskar och Emilie var också klädda i fångdräkter och bakom Herr Direktors fina Mercedes, andra uppgifter säger
Horch, bakom färdades en lastbil med förnödenheter och ytterligare fem lägerfångar. Så småningom blir de stoppade i en vägkontroll av amerikanska soldater från New York, vara många av dem med judiska rötter.
..

Stacks Image 219909

.
.

amerikanska soldater från New York, vara många av dem med judiska rötter. Oskar och Emilies välmående yttre får soldaterna att misstänka dem för flyende nazister, även de sex medföljande Schindlerjuden ser alltför välmående ut för att inte väcka misstankar. Oskar överlämnar den skrivna berättelsen som hans 1 200 arbetare skrivit under. De sex lägerfångarna samt Oskar och Emile förhörs separat. När det går upp för amerikanerna att historien är sann kommer en tårögd överste och kramar om Oskar och friger alla i Schindlers sällskap. Den kommande veckan äter sällskapet tillsammans med högsta befälen och tas väl omhand. Oskar hinner dessutom avge vittnesmål om missgärningar som skett i Płaszów och vem som gjort dem.
.

Stacks Image 219827
..
..
Stacks Image 219911

.
Veckan därefter beger de sig väster ut mot Baden Württemberg och Schwarzwald, som ingår i den franska zonen, målet är att ta sig vidare till Schweiz för avfärd till Argentina. När de ska ta sig över gränsen till det välbevakade Schweiz blir de tagna, denna gång av franska soldater. Än en gång skapar deras välnärda yttre misstankar hos den franska militären. De blir placerade i separata celler och förhörs, tyvärr för Oskar är fångarnas undertecknade berättelse kvar hos de tidigare amerikanska värdarna.
Fångarna förhörs separat och deras berättelser stämmer överens, vissa

Stacks Image 219913

.
Fångarna förhörs separat och deras berättelser stämmer överens, vissa fakta kan dessutom kontrolleras genom kontakter i Krakow. Efter några dagar blir de frigivna och tas emot av de högsta officerarna som ursäktar sig och bjuder hela sällskapet på det bästa den franska armen kan bjuda på. Efter en vecka med god fransk mat och god fransk konjak tar de sju sig till Konztans, gränsen mot Schweiz med militärens hjälp.
.

Stacks Image 219869

.
Brezova nad Svitavou 74 år senare, Torsdagen 4 Juli 2019,
Det börjar med en mailkonversation i januari och nu ett halvår senare sitter jag på cykel och har snart trampat mig till Brezova. Temperaturerna har lagt sig under 30° strecket, dessutom är jag på 400 meters höjd vilket bidrar till att hålla temperaturen något lägre. Jag har tidigare varit i kontakt med Jarozlav och Barbora som numera bor i ett hus som tillhört Schindlers fabrikskomplex, inte vilket hus som helst. Numera driver de Restaurang Heger här intill järnvägen mellan Prag–Wien. Inte vilket hus som helst! Huset var ursprungligen inrett som casino på bottenvåningen och bordell på ovanvåningen. Detta var ett led i Schindlers omfattande mutsystem. God mat, kaffe och brännvin ingick för det mesta. Då högre SS folk kom för inspektion av den felkalibrerade granatproduktionen, såg Oskar till att de även fick en runda på Casinot och ovanvåningen.

Då några rätt kalibrerade hylsor visats upp och männen i grått låtit sig bestickas av ovan nämnda gastronomiska och köttsliga lustar, blev fabriken och dess produkter alltid godkända. Just dessa uppgifter står det ingenting om I Keneallys bok utan tillhör de lokala berättelser jag fick höra av Jarozlaw och Barbora. De lättfotade ska enligt det jag hört kommit från byns lokala nöjesetablissemang och köpts över då behov uppstod, som vanligt när det gällde Schindler var betalningen ytterst frikostig.

Som en lustig parantes i denna långa historia fick jag

Stacks Image 219867

.
.

Som en lustig parantes i denna långa historia fick jag efter nästan 1 000 kilometers cyklande sova över i Schindlers bordell, något utöver det vanliga turistandet, inga spöken gick igen.

Det var promenadavstånd till fabriken, cirka en kilometer, jag gick längst med järnvägen, samma sträcka som de räddade lägerfångarna gick. Det var sommar, eftermiddag och behagliga temperaturer. Jag försöker föreställa mig de som gick här en kall oktober morgon för 75 år sedan, det går inte, det var alltför behagligt i eftermiddagssolen.

Fabriken består av tre byggnader; den ursprungliga fabriken, som byggts till för att få plats med maskinpressarna. En nyare, större fabriksbyggnad och så Schindlers kontor och administrationsbyggnad. Allt i ett skick som gör skäl för namnet ruin. När Vitka lade ner sin produktion köptes fabriken av en mindre nogräknad person som tömde området på allt av värde och lämnade kvar tomma skal och i det skicket står fabriken idag. I
Brněnec står fabriken helt anonym, inte en skylt, inte något minnesmärke, ingenting som påminner om att här räddades 1200 judiska lägerfångar och 300 andra från nazisternas illgärningar.

Stort TACK till Jaroslav och Barbora för er gästfrihet

Stacks Image 219871

This never could have happened -this never could have gotten started- without a survivor named Poldek Pfefferberg who Oskar Schindler saved from Auschwitz, from Belsen. He´s the man who talked Thomas Keneally into writing the book. I owe him such a debt; all of us owe him such a debt. He has carried the story of Oskar Schindler to all of us, a man of complete obscurity who makes us wish and hope for Oskar Schindlers in all of our lives.
…..Steven Spielberg's speech after he received the Oscar statuette for best directing in January 1994

Spielberg som aldrig tidigare erhållit någon Oscarsstatyett hade två nominerade filmer. Jurassic Park som fick tre och Schindlers List sju Oscars.

Vad hände med Oskar Schindler efter flykten till Schweiz?
Oskar och Emile är nu proletärer, de sista resterna av den förmögenhet han tjänat på kriget är spenderade. De beger sig till Argentina där de driver kycklingfarm i tio år, därefter går verksamheten i konkurs. Oskar lämnar Emilie i Argentina och återvänder till Tyskland, de återser aldrig varandra. Med hjälp av finansiell hjälp från sina Schindlerjuden försöker han sig på att driva en cementfabrik, utan framgång. Oskar var vad vi skulle betrakta som alkoholist redan under tiden i Krakow och det blev inte bättre. 9 oktober 1974 dog Oskar av leverskador. Emilie stannade i Argentina

.
9 oktober 1974 dog Oskar av leverskador. Emilie stannade i Argentina men återvände långt senare till Tyskland och dog i Berlin 5 oktober 2001. Om Schindlers gärningar finns det hur mycket som helst att läsa, det förekommer myter och vi vet att minnet inte alltid följer den verklighet så som vi minns den, det gäller även alla de som vittnat om Oskar och Emilie Schindler. Han var medlem i Nazistpartiet, han bedrog sin fru, han mutade, ljög och använde alla medel han kunde för att få som han ville, tur han ville väl.

“There will be generations because of what you did”
Itzhak Stern till Oskar Schindler vid avskedet

Stacks Image 219891
Stacks Image 219893

Ovan: Resterna av Schindlers ark, gamla fabriken i Brněnec
Till vänster: Skylt vid DEF i Krakow
Under: norra infarten

Stacks Image 219895

.

Stacks Image 219899