Stacks Image 285851

CIDERTAPPNINGEN STRÖMSNÄSBRUK
Stacks Image 289279

Igenspikat och förseglat utom dörren på andra sidan som stod öppen och olåst

Att köra vilse i en småhåla kan löna sig om man vill leta spår av förfallna affärsidéer och mindre lyckade småindustrisatsningar.

En bonusbyggnad att besöka när man ändå är ute och ser sig om. Om detta bygge och denna verksamhet vet jag ingenting och ingenting finns att hämta på nätet, så det blir till att "läsa av" produktionsstoppet och resterna och dra slutsatser därefter.
.

Stacks Image 218844

I byggnaden mitt står en liten tappningslinje, drömmar som aldrig blev av

En inte alltför vild gissning är att någon eller några glada optimister som minsann ska erövra världen med utmärkt 1,2% delikatesscider från Strömsnäsbruk, drar igång business.

.

Stacks Image 218848

Jag står här ensam fast i lustigt lag, nåväl med rätt ty själv min väg jag väljer och målet ser jag tydligt dag för dag, långt bortom dessa flaskor och buteljer…

Det lustiga lagets affärskalkyl visar sig inte hålla måttet och marknadsplanen var högre ställd än alkoholhalten på cidern. När sedan försäljningsvolymerna inte blev stora nog samtidigt som de fasta kostnaderna tickade på så blev det till att hålla inne med betalningarna. Så småningom tröttnade leverantörerna av fruktjuice, socker, aromämnen och konserveringsmedlet E211 och då fans heller inget att leverera längre. Det enda som blev större var högen obetalda fakturor.
.

Stacks Image 35927

Kaffemuggen hade ställts fylld och sedan påbörjades avdunstningen

Visst allt detta är fria spekulationer, men inkråmet är lämnat med flaskor kvar i linjen, kaffet i kaffekoppen var avdunstat från fylld kopp och det mesta av verksamhetens spår har lämnats kvar och släppts för händer just där man stod. Det telefonnummer som finns på etiketterna går idag till en privatperson vars namn inte stämmer överens med de namn som står på etiketten.
.

Stacks Image 1241

GEARCO Copenhagen, gör dom växellådor också?

En pratstund med närboende infödingar förtäljde att det gamla elverket, eller troligare transformatorstationen för en mycket kort tid fått stå värd för ett inte alltför framgångsrikt och långlivat projekt som tappningslinje av cider. Flaskor står kvar, korkar ligger i förslutna påsar, etiketter ligger snyggt i lådor och utspritt över hela byggnaden samt maskinerna står kvar med buteljer och annat i linjen, endast cidern har tankats ur.
.

Stacks Image 52981

En hel cylinder fylld med skruvkork

När den imaginära konkursförvaltaren går igenom likviderbara tillgångar och annonserar ut den lilla tappnings- och förslutningsanläggningen är det inte alltför många som ringer upp, i alla fall ingen som är villig att betala begärt pris.
.

Stacks Image 1249

Det rostar inte ens, det är ju rostfritt

Fordringsägarna blir utan och ingen anser det värt besväret att flytta maskinerna eftersom de ändå inte är kommersiellt gångbara. Delar av inredningen var nog original sedan byggnaden uppförts, personalutrymmen på ovanvåningen var minst anfrätta av tiden och de som arbetat under den.
.

Stacks Image 1255

Oh ljuva 60-tal, eller rentav 50-tal
.

Stacks Image 1259

Här lär det inte fikas fler gånger

På ovanvåningen finns personalutrymmen vilka med säkerhet härstammar från tiden då det transporterades elektrisk ström från byggnaden, matsal, kök, toalett och dusch allt i en 60-talsinredning som gradvis moderniserats.
.

Stacks Image 218830

I hörnet i matsalen stod kartongerna med etiketter till den cider som aldrig såldes
.

Stacks Image 289255

Trapphuset var ommålat i för 70-talet moderiktig färg
Allt lämnas kvar i byggnaden, traktens ungdomar kommer med sprayflaskan och det sedvanliga förfallet har påbörjats. Så "skiten" står kvar och ingen vill bekosta borttransport och så länge inte mark och byggnad behövs för mer storvulna planer i Strömsnäsbruk förblir det orört.
.

Stacks Image 289259

Överallt dessa etiketter
De fyra sista bilderna är kvarvarande utrustning till elverket från tiden då omgivningen var beroende av detta hus för att få ström till TVn och lördagsmyset med Lenart Hyland.

.

Stacks Image 289277

Smörjnippel
.

Stacks Image 289275

Maskin o mekanik

.

Stacks Image 289273

^Mätare av

v Mannometer

.

Stacks Image 289271

.

Stacks Image 289244
Stacks Image 289247
Stacks Image 289250
Stacks Image 289253