Stacks Image 2632

BEVARADE BENSINMACKAR


Under just denna flik ”Motornostalgi” så är det snarare museala ting jag betraktat, dessa bensinmackar och verkstäder har förärats omsorg och kärlek av någon entusiast. Några av dem skulle kunna öppna dörren mot några kronor i inträde. De är alla privatägda men skulle kunna platsa i turistbroschyren som sevärdheter, -för den som nu gillar motornostalgi. Mr. Petimeter Bezzerwizzer kan naturligtvis hävda att dessa skönheter inte hör hemma på en sida som Tillträde Förbjudet, de är ju varken övergivna, ruiner eller före detta. Helt riktigt men desto roligare att de står upp, bevaras, sköts om och kom med på sidan som små färgglada tidskapslar och inte som ruiner. Några av dem är tveksamma fall. Nyss övergiven men i formidabelt skick? Gulf i väderstad är stängd, de har sålt tyger där en gång och nu står den tom, men den är inte övergiven. Lilla lådan Gulf utanför Vinslöv ser inte så bra ut, men den underhålls nödtorftigt och någon klipper gräset.
.

Stacks Image 59513

.
När man ändå är ute och kör så utmärker de sig i ögonvrån, de är alldeles för intressanta och vackra för att bara köras förbi. En Essomack eller Caltex och de är i skick som nya. Så bensinmackarna står kvar som museala smycken runtom på landsbygden. Vem som ansvarar för skötsel och underhåll är okänt men det är tacksamt att det finns entusiaster som vill offra pengar och fritid för att bevara dessa pärlor åt eftervärlden och ser till att de inte blir övergivna även om de spelat ut sin roll som värdeskapare i samhället. – Och visst är det något kittlande med motornostalgi, dofter av bensin och gummiverkstad vilka gav löften om långfärd, semester, dagsutflykt, picknick och annat som blir alltmer förlegat då miljökrav, Internet, charterresor, hygienkrav, bäst före datum etc. tar över våra liv och leverne.
.

Stacks Image 2743

CALTEX i Mörarp, allt i nyskick, som att åka tillbaks i tiden 50 år

I en klass för sig! I Mörarp, en mil öster om Helsingborg hittar man denna underbara pärla. Bättre förr? Ja! Innan allt skulle designas sönder, dessa logotyper utstrålar genuina värden. Jämför med dagens Cirkle K eller Ingo och man inser att det var bättre kvalitet på designutbildningen förr.
.

Stacks Image 349909
.
Stacks Image 349911
.
Stacks Image 296595

På tal om ”bättre förr”. Denna underbara mosaikfasad och detta fantastiska tak finns att beskåda på Major Nilssonsgatan i Malmö: Det säljs inte bensin längre, men den används och lever.

Även bilar och bilmärken rymmer nostalgi, för min generation är det Volvo Duett, PV, och Amazon och så bubblan förstås, VWs klassiker som de flesta ännu levande pensionärer tycks ha ett förhållande till och så vi som ännu inte fyllt sextio men gör det inom tio år. En annan kategori med hög, kanske högst nostalgifaktor är de amerikanska 40-, 50- och 60-talsbilarna, de är underbara och utstrålar en bekymmerslöshet och framtidstro från en tid när miljöproblem och energihushållning inte existerade.
.


Standard Motor-Oil SO, Esso. Prats hette bolaget som sålde Essos bensin och denna fina mack ligger i Möllehässle, där väg 111 slutar efter Krapperup. Utsikten, ja den går inte att rättfärdiga på bild så du får åka dit själv och titta.



Tidstypisk [2009] försäljning av ting och krimskrams under namnet “design” men ett jättestort tack för att ni bevarat och underhåller den fina byggnaden som Standard Oil S.O. [ESSO] och Pratts en gång servade Kullaborna ifrån. Den som tittar i Olle Wilsons bok "Full Tank" kan beskåda hur denna bensinmack gestaltade sig 1927 och någon gång på 1970/80-talet. 1927 var den i originalskick på 70- eller 80-talsbilden är den ett "bokreaskjul" Snyggt jobbat med att återställa den till dagens skick.

Stacks Image 296599

.
Men så är det en underlig sak med nostalgi, det mesta har man (i.e. jag!) egentligen inte varit i kontakt med eller upplevt, men man har en föreställning om hur det var, eller skulle vara och bygger upp förväntningar om dåtiden. Kombinera det med vårt direkt usla och ego-selektiva minne och ”då” blev genast mycket bättre än det egentligen var.
.

Stacks Image 296605
Världsarvet Långvågssändaren i Grimeton har kvar en tidig MACK pump modell Vici , GULF. MACK är eller var en akronym av Matthiasson, Andersson Collin och Key.

.

Stacks Image 347826

Den här macken påminner om något jag byggde med Lego när jag var liten. Esso Margaretetorp.

.

När vi ändå befinner oss på Bjärehalvön så får denna, numera anonyma sittande hund, som tappat sitt tak vara med. Var? Utanför Vejbystrand.

.

Stacks Image 349971
.
Stacks Image 347822

En trämack ”sittande hund” i Torekov.

Byggnaden finns i alla fall kvar, men vad stod det på pumparna? och hur länge var denna mack i drift för att serva Torekovsbor och sommargäster med bensin och annan tillhörande service?
.

Stacks Image 349965

Mellan Strövelstorp och ingenstans dyker denna vitmålade BP mack av trä upp. Fick höra av ägaren att Riksettan en gång passerade här.
.

Stacks Image 349959

I Ängelholm kan man beskåda detta tidstypiska hus. Funkis, Keramikplattor på på nedre plan. Eternit, -eller fiberplattor på fasaden och nere på den avrundade gaveln under huset en bensinmack. Det här huset borde K-märkas
.

Stacks Image 349953
I Hjälmshult har den nedlagda Uno-X macken reinkarnerats till en BP-Mack.

.

Stacks Image 349947

I Bjärnum står en f.d. Nynäsmack, som fortfarande fungerar, men nu under annat namn.
.

Stacks Image 350049
.
Stacks Image 350052
Stacks Image 349941

Någonstans i Norra Skåne står denna f.d. Shellmack, i väntan på renovering och en framtid. På Shellmacken pratade jag med ägaren som visade mig runt i sitt renoveringsprojekt, se de två små bilderna ovanför
.

Stacks Image 349935

I Perstorp står denna f.d. uno-X mack kvar. uno-X hade ett "X" för att hålla uppe taken på sina mackar av typen "sittande hund".
.

Stacks Image 349929

Och i Tyringe denna vackra skapelse kvar, vilket märke det än var?
.

Stacks Image 349923

Denna puttenuttiga välskötta nostalgimack har blivit kiosk i Norra Rörum, men den står kvar!
.

Stacks Image 349917

I Tingsryd är någon på gång med att renovera en sittande hund, Gulf av färgerna att döma
.

Stacks Image 350064

I Väderstad står en Gulf mack och väntar på lite kärlek och underhåll och förhoppningsvis någon affärsverksamhet.
.

Stacks Image 350058

I Mjölby står denna fult tillbyggda mack, men taket från originalmacken kommer från FINA

Klicka på bilden härunder för fler bilder på ännu fler bensinmackar!

.

Stacks Image 356076
.

100 2

Stacks Image 2771
Stacks Image 2774
Stacks Image 2777
Stacks Image 2780