Stacks Image 1218

IRAKS DDR AMBASSAD, LIKA BARN LEKA BÄST

Stacks Image 35927

Vid en vändplats på en återvändsgata, med ett tiotal parkeringar, i de lite bättre kvarteren i Östra Berlin står en byggnad och förstör det i övrigt sobra intryck dessa kvarter ger.

Ambassaden är ett resultat av att Irak var snabba med att erkänna staten DDR, 1969. Som tack för hjälpen erbjöds man 1974 en pampigt lätt futuristiskt ambassad i Östberlin. Den trogna DDR vanan att kopiera och massproducera visade sig här också. Alla husen runt om var identiska från gatan, fast, de andra var upprustade och användes. Som en skamfläck låg däremot Iraks Ambassad i en hörna och skämde ut både sig själv och de länder den en gång tjänat.
.

Stacks Image 1241

För att ta sig in måste man ta sig runt hörnet och hoppa över staketet. Där inne i den djungel som har sitt ursprung i en välskött ambassadträdgård, hittar man baksidan på byggnaden.

För ämnet relevanta historiska händelser 1, 2, 3

.1
1985 blir Michail Gorbachov Generalsekreterare, 1989 i november faller muren och 1990 talar George Busch d.ä. om en ny världsordning. I slutet på samma år har DDR och Sovjetunionen upphört att existera. … och vad ska man då med en ambassad till i östra Berlin i ett land som inte längre finns.
.

Stacks Image 1245

Vi befinner oss på plan två även om växtligheten integrerat med byggnaden och ger sken av att vi är på bottenplan. Titta nere till höger så ser du en av byggnadens många ingångar.

.2.
Liksom nu i augusti 2015 var oljepriserna på dekis 1990 så Sadam Husein. Tyckte att Kuwait kunde införlivas med Irak, men det tyckte inte resten av världen. Medan västvärlden förberedde sig på att kasta ut Sadam Husein ur Kuwait så blev Berlin åter Förbundsrepublikens huvudstad den 3 oktober 1990.
.

Stacks Image 52981

Trapphuset i byggnadens mitt var dekorerat med mosaik i mönster tagna från Irak och arabvärlden. Bäst före datum hade för länge sedan passerats.

.3.
Lika angelägna som Kuwaitierna var att bli av med Iraks trupper i sitt land, lika angelägna var de nya tyska förbundsstaterna att sudda ut de gränser som byggts upp under kalla kriget och med få undantag så var det företeelserna från östra Tyskland som offrades på den västliga förbundsrepubliken Tysklands altare. En ambassad i fel stadsdel utan riktiga ambassadörer och ingen stat som betalar lön till dem blir snabbt tömd på folk. Så där stod den nu lämnad åt sitt öde.
.

Stacks Image 1249

Även de perforerade murarna på balkongerna gav ett arabiskt intryck. Vad som försiggick bakom dessa kan eftervärlden spekulera i.

Marken ägs av tyska staten, Förbundsrepubliken tog över allt statligt som ägdes av DDR, men huset var en gåva från DDR och ägs av Irak. Därför står skamfläcken och solkar ner de fina nyrenoverade kvarteren i Pankow. Med tanke på IS/Daesh framfart och allt annat elände som just nu plågar mellanöstern och arabiska halvön så har Irak mer angelägna saker att ta itu med. En förfallen ambassad i f.d. Östberlin kommer långt ner på åtgärdslistan.
.

Stacks Image 1255

Den av brand och lagrat smuts stilrena fasaden gav ett deprimerande intryck. Det kunde varit så fint, det skulle ju varit bra i både Irak och DDR om det inte varit för alla omständigheterna runt åren då 80-talet slutade och 90-talet tog vid.

Ambassaden var en gåva och för att stärka banden ytterligare mellan DDR och Irak hjälpte Östtyska kemister Sadam Hussein och hans militärer att bygga en kemifabrik utanför Bagdad, kunnandet att avlyssna och hålla folk i ordning fanns ju redan i DDR, så varför inte hjälpa sina förtrogna på gränsen mot Arabiska halvön.
.

Stacks Image 1259

De sista mosaikresterna i trapphuset. Undrar om mönstret var beställt av IRAK eller om det var östtyskt med förhoppningen att det skulle ge ett intryck av Irak och mellanöstern?

1980 arresterades två Irakiska ambassadtjänstemän i Västberlin då de tog emot två resväskor med explosivt material. Ambassadsekreteraren Khalid Jaber och chefen för Iraks underrättelsetjänst Hay Ali Mahmood, de hade eller skulle placera sprängladdningen på ett kurdiskt bröllop i Berlin, men blev avslöjade. Tipset kom till Västtyska säkerhetstjänstens kännedom genom Syriens underrättelsetjänst i Berlin.
.

Stacks Image 52975

Några spår av ursprunget hittades. Vet inte ens om bladen är upp och ner eller rättvända.

Vid Tysklands återförenande bekräftade Östtysklands säkerhetstjänst (polis eller militär?) att ett större lager vapen fanns på Iraks ambassad i östra Belin. I januari 1991 i samarbete med USA tömde ”det nya Tysklands” säkerhetstjänst Iraks ambassad på allt av politiskt värde och alla de vapen som förvarats där med Stasis och DDRs goda minne. Sedan dess har den irakiskt ägda byggnaden som står på tyskägd mark varit övergiven och lämnats åt Berlins uteliggare och ruinletare likt mig själv. Uppenbart har mer än en destruktiv person också bevistat byggnaden och markerat sin närvaro både med slägga och bokstavligt inpissade revir.
.

Stacks Image 1269

Från köket gick en spiraltrappa ner till byggnadens mörkare regioner.

Den 11 mars 1985 säger Michail Gorbachov i sitt inledningsanförande som generalsekreterare för kommunistpartiet någonting i stil med ” I vårt land finns många fel och brister vars existens vi alltför länge förnekat. Det är nu dags att erkänna att de existerar, för annars kan vi aldrig göra någonting åt dem... och sedan förändrades världen, i alla fall vår hörna av klotet. Michail fick som bekant Nobels fredspris 1990, för konsekvenserna av de ovan yttrade orden.

För bundsförvanten Sadam Hussein gick det som bekant inte lika bra.
.

Stacks Image 162886

Kvar står ruinen, på sina ställen fortfarande skyddad av taggtråd och undrar du över adressen så syns den tydligt på bilden här under.


100 2

Stacks Image 163568


100 2

Stacks Image 163574


100 2

Stacks Image 1364
Stacks Image 1358
Stacks Image 1360
Stacks Image 1362