
COLD STORES MALMÖ HAMN

Det står ett betongfundament för en luftvärnspjäs på taket på den höga byggnaden ute vid Järnkajen i Malmös Industrihamn. Inte så konstigt, den byggdes krigsåren 1943-44 mitt under brinnande krig. När den för sin tid välisolerade byggnaden var färdigbyggd var den Skandinaviens största kyl- och fryshus. Då var det Sydsvenska Kylhus AB, senare Cold Stores som huserade i lokalerna. Här inne styckades, packades och förvarades allt inom charkuteribranschen, allt utom slakt ingick i husets verksamhet.
.

Cold Stores en koloss i betong, eternit och tjärad wellpapp
Senare har Samfood huserat i huset med liknande verksamhet tills DB Schenker tog över huset, men då var Samfood redan uppköpt och sammanslaget ett antal gånger så att resterande Samfoodverksamhet blev som en blandfärs till stoppad korv och den mergingfärsen slutade för Samfoods del efter lite omvägar i Atrias korvar.
.

Lägst uppe på taket står ett massivt betongfundament till ett skjutdon som var placerat där för att skydda hamninloppet till Malmö Hamn anno 1944
DB Schenker sysslar både med vanlig transport, dvs. sådan som håller utomhustemperatur samt kyl- och frystransporter i varierande temperatur de senare med det gemensamt att det är avsevärt kallare inne i lasten än vad det är utanför.
.

Snygg utsikt vi har Börje, ja men jag börjar bli trött på den jag har
sett på den dag och natt i 70 år, dessutom fryser jag om nacken
Även om DB Schenker är statsägt av DB (Deutsche Bahnen, Tyska statens Järnväg) så ska verksamheten gå med vinst. Då är ett 70-årigt fryshus med dåtidens isolering som består av flera lager med tjärad wellpapp innanför den eternitklädda betongfasaden ingen bra affär! Speciellt inte när anläggningens kylmedium under olyckliga omständigheter har kapacitet att ta död på 120 städer av Malmös storlek. Fast Malmöbor är väl i det avseende som alla andra, de kan bara dö en gång, men i den samlade riskbedömningen av byggnaden var väl redan "en gång" skäl nog att upphöra med verksamheten, när sedan elräkningen till den gamla kylanläggningen ska betalas fans det ett skäl till.
.

Charkuterimiljö så som jag föreställer mig den
Tro nu inte att byggnaden är övergiven och står och inväntar förfall innan tänkbara rivningsbeslut. Även om isoleringen har tjänat ut sitt syfte och inte duger till fryshus så är det ett stort och stabilt bygge. Som fryshus är det uttjänt men med tanke på att taket en gång kunde bära upp en luftvärnspjäs som skulle skydda Malmös dåvarande hamninlopp så inser man att väggarna inte bara står upp av den tjärade wellpappen.
.

Notera luckan ovanför porten här gick de kedjehängda krokarna med djurkroppar
På de två nedre planen är det uthyrt och nuvarande ägare har för avsikt att utnyttja husets inneboende kvaliteter och karaktär och hyra ut det både som lager och bygga en restaurang på övre plan. Att öppna upp de översta våningarna och glasa in delar av fasaden skulle bjuda på spännande utsikt a la storstadshamn, Öresundsbro, Köpenhamn, och Kastrup.
.

Nu är det tyst här, en gång i tiden var detta hjärtat i Skandinaviens största fryshus
Byggnaden har stått i den elaka saltvattensmiljön i ständig Öresundsblåst i 70 år med följd att eternitfasaden har ändrat färg och att den tekniska utvecklingen och nya isoleringsmaterial gjort den obsolet som kylhus. Men från nuvarande träda kommer de kylslagna lokalerna väckas till liv igen, när de nu tomma ammoniakrören avlägsnats eller polerats upp.
.

Det är något visst med maskinrum, rör och analoga mätare
Slutligen ett STORT tack till Lars-Göran och Amanda som tog sig tid att visa oss runt i denna jättebyggnad och vars trevliga bemötande vi verkligen uppskattade.
P.S.
De sista åren under byggnadens liv som fryshus kunde man köpa Malmös godaste korv här i den sydvästra hörnan på Carnex. Inne på Carnex fanns också en liten grill, så för den som orkade ta sig omvägen ut till Järnkajen vid industrihamnen i Malmö bjöds på en gastronomisk korvupplevelse med bröd för 15 kronor. Väl värd en omväg.
.
