
GREVSKAPETS LILLA BRÄNNERI

Även grevar och baroner ägnade sig åt spritframställning, för godsets anställda och statens distribution.
.

Ett stort kärl, på några tusen liter, trolig lagerplats för slutprodukten innan vidare transport till Åhus. Mot åkern i söder saknades porten, så att ta sig in var inte svårare än att besöka Malmö central.
.
.
Någonstans, långt mer än 15 minuter sydväst om Eslöv, nära de större grannstäderna ligger ett mellanstort gods av finare sort. Rött tegel, tinar och torn, dammar och fasaner, påkostade ekonomibyggnader och kyrka mitt i byn.
Ståndsmässigt ska det vara och
.


.
Ståndsmässigt ska det vara och för att stadfästa sin dåvarande status och storhet byggdes även ett bränneri för att förse såväl bygdens Herrar som drängar, samt den svenska centralmakten med brännvin.
.

Byggnaden är från senare delen av 1700-talet och det finns belägg för att här varit bränneri från mitten av 1800-talet. Med största sannolikhet, för vilket skriftliga källor saknas har här inte gjorts annat än att förädla säd och potatis till alkohol sedan huset uppfördes. Ursprungligen användes endast säd för framställningen av mäsk, viket fick dåtidens offentliga
av mäsk viket fick dåtidens offentliga husålls-ekonomer att invända mot brännvins-produktionen. Uppskattningsvis importerade Konungariket Sverige under 1700-talet lika mycket säd som det gick åt till att framställa brännvin, samtidigt som det rådde ständig brist på basföda för befolkningen.



.
Utöver det offentliga, så fick kampen mot dryckenskap även bifall från kyrkligt håll och senare från den framväxande arbetar-rörelsen. Dåtidens arbetsgivare, -även om de uppskattade fogliga arbetare, hade sina synpunkter på
.
sina synpunkter på nykterheten. Berusade eller bakfulla arbetare är inte bara mindre produktiva, de slarvar mer, skadar sig och sina kollegor oftare och utför sitt arbete med sämre precision.
.

.
Så småningom, med potatisens intåg i det svenska jordbruket övergick brännvins-producenterna alltmer till att använda sig av potatis och den säd som odlades kunde ätas upp. Motståndet mot brännerier försvann inte för detta, såväl, stat, kyrka, godsherrar och den alltmer framväxande folkrörelsen fortsatte
.
framväxande folkrörelsen fortsatte sin kamp mot alkoholkonsumtionen. Från statens sida framhärdades måttlig konsumtion, medan den andra ändan av motståndet, representerad av kyrka och frikyrkor bannade all alkoholkonsumtion.
.
.

Som all annan produktion började den småskaligt på landsbygden så även här, och varje by och gods med självaktning höll sig med eget bränneri. Husbehovsbränningen dvs. att bränna för eget bruk tilläts fram till 1860. Därefter skulle all brännvinsproduktion skötas av Kronans, dvs. statens Kronobrännerier. 1775 under Gustav III tid förstatligades brännvinsproduktionen och ett 60 tal kronobrännerier, statligt kontrollerade skulle sköta all produktion. Det lär ha beslagtagits 180 000 husbehovspannor 1756, vilka skulle ersättas med 60 Kronobrännerier, andra uppgifter


.
60 Kronobrännerier, andra uppgifter nämner 50. Självklart fortsatte hembränningen på de platser staten inte hade möjlighet att kontrollera gårdarna.
..Här på godsets bränneri installerades en ångpanna som drev en ångmaskin på 15 HK ca 11 kW. Det finns dokumenterat att det intilliggande godset ett år levererat så mycket som mer än 550 ton blandad säd året efter andra världskrigets slut. Framåt 1960-talet finns dokument om leveranser på mer än 800 ton potatis, varav godset själv levererade mer än 45% av denna mängd.


.
Med hänsyn till råvarorna säd och potatis, var bränneriet, liksom sockerbruken, vilka det fanns många av i närheten, säsongsproducenter. När säd och potatis skördats på hösten startade jäsning och destillering, när pannorna hade slut på råvara någon gång i mars, när våren var i antågande, var det dags för daglönarna, som nu haft fast anställning senaste halvåret, att se sig om efter andra arbeten. Det finns uppgifter på upp till 20 anställda i början av 1940-talet, samtidigt som många av arbetsuppgifterna sköttes av mer än en person.
.
Under brännerikampanjen september-maj, höll sig staten med en kontrollant, vars uppgift var att kontrollera alkoholstyrkan på spriten, samt att ingen sprit smugglades ut för oskattat bruk. Kontrollen var inte heltäckande då en kontrollant oftast hade mer än ett bränneri att hålla uppsikt över. Det hela gick till så att efterhand som spriten lagrats och förseglats på tunnor, så öppnade kontrollanten tunnorna, mätte alkoholhalten och återförseglade tunnan med kork och sigill med tre kronor på, därefter fick tunnan levereras till köparen.

.
Spriten kryddades inte här utan allt gick vidare till Åhus och det stora bränneriet och spritcentralen där förädlingen fortsatte med att tillsätta kryddor. Av den anledningen har bränneriet aldrig haft egna märkesetiketter på flaska utan fungerat som anonym underleverantör av råvara.
.


.
En av restprodukterna var den torkade potatisen som såldes vidare som djurfoder, som gick under namnet drank, merparten av denna lämnade aldrig godset utan tillföll dess kreatur.
.
.
De anställda fick inte ta sprit med sig hem, det vakade nog statens kontrollant över, efter bästa förmåga. Men de hade en för dagen otänkbar löneförmån, det fanns en gemensam flaska kallad bolagsflaskan, fylld med egenproducerad sprit som man fritt fick dricka ur under arbetstid. En berättigad följdfråga måste vara hur arbetet kunnat
.
hur arbetet kunnat skötas om denna förmån nyttjats fullt ut. -Vem vet, om hundra år är det kanske förbjudet att dricka kaffe på jobbet? En annan farhåga måste ha varit personalen hälsa och alkoholvanor, risken måste varit uppenbar att stora delar av personalen varit alkoholiserad.
.

.
Slutet på juli 2024
Som en idyllisk, om än förfallen kvarleva från den tiden då ”det var bättre förr” står det stabila stenhuset en bit från gods och gård. Inte långt här ifrån rusar bilarna med folk på väg från citykontoret till förorten, hem från dagens utförda arbete på motortrafikleden vilket är det enda som påminner oss om att det faktiskt är år 2024.
I söderläge är det ett stort hål i väggen, man kan tydligt se att här en gång varit
.
Slutet på juli 2024
kan tydligt se att här en gång varit en port för in- och utleverans, så att gå in var enklare än att ta svängdörren in till en Ica Maxi. Vi stiger in i vad vi gissar är 1800-talet. Ganska snart får vi syn på en ”modern” skurmaskin från ”Förenade Städ” vilket förflyttar just den delen av huset framåt i tiden, från vår tidshorisont tillbaks till i alla fall 1960-talet.
.

Uppe på det övre planet hittar vi en galvaniserad dunk, väl angripen av tid och fukt, med texten ”DROXY AKTIEBOLAG MALMÖ – PANNRENGÖRINGSVÄTSKA”. Var detta ett medel att sköta om och rengöra kolpannan som drev ångmaskinen?
Trots ihärdigt sensommarsolsken är det inte mycket ljus som tar sig igenom de mäktiga trädkronorna, så tillvaron här inne är dunkel och det naturliga ljuset sparsamt. Ytterligare en rostig plåtburk påminner om modernare tider där den solar sig i ett fönster, Esso framgår det med röd text på vit botten med blå oval runt. När vätskebehållare ändå är på tal står här även ett klassiskt ämbar av aluminium samt en cistern på några tusen liter. Den sistnämnda med förmodat användningsområde att förvara färdig sprit i.


.

.
På ett annat våningsplan står några mäskkar av trä med uttorkad potatis i botten vilket sladdrar om att det var här råvaran mäsk framställdes. Någon personalflaska ”bolagsflaskan” hittades inte och inga andra tydliga spår av verksamheten eller löneförmåner sågs till.
.

.
Lika diskret som vi tog oss in, tog vi oss ut. Kvar finns kanske några fotspår och det enda vi tagit är några foton.
..Utanför väntar den skånska slätten som ibland bakom buskage och träd bland grevar och baroner döljer sin nutidshistoria.
.
.

.
Två andra, lite större spritproducenter
Sidan Tillträdeförbjudet.se som bok
Skånes glömda rum är ett måste för oss som ser skönheten och spänningen i det övergivna, förfallna och bortglömda
…….Anders de la Motte
Beställ boken SKÅNES GLÖMDA RUM -Det industriella välståndets ruiner. (Klicka här)
208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm, ca 1,2 kg. Boken kan beställas här för 349 kronor + porto 80 kronor = i din brevlåda för 429 kronor. I Malmö och Helsingborg kan den hämtas för att spara in portot, maila till calle@tilltradeforbjudet för att veta hur..
Förlag Grad & Kägel
Adlibris
Bokus
.
.
Boken Skånes glömda rum och denna webbsida har inspirerat Anders de la Motte, Sveriges mest mångsidiga deckarförfattares till hans tre böcker i Askerserien GLASMANNEN, BORTBYTAREN och
ROSTSKOGEN