REGIERUNGSKRANKENHAUS IN BERLIN-BUCH
Har väl sett bättre dagar, ännu en av diktaturens ruiner inväntar slutet
.
Först lite tråkiga fakta, bra att veta som ger förståelse för texten om regeringssjukhuset:
Volkskammer, DDRs riksdag, med ett enda parti SPD. Den högsta makten i DDR låg hos Volkskammer som hade 500 ledamöter, valda för en tid av fem år.
Volkskammer utsåg landets regering, ministerrådet (Ministerrat) som bestod av 16 medlemmar, fördelat på 9 ministrar, 6 vice ministrar och en chef -ministerpresident,
.
Blev regeringsledamöterna sjuka var det hit de kom.
.
Detta var det bästa Östtyskland hade att erbjuda, men det var då,
.
.
.
En snygg entré,
.
Volkskammers ”valda” ledamöter var inte fina nog att få tillgång till sjukvården här. Det här var till för regeringen och dess närmaste familjemedlemmar, diplomater, bättre ansedda politiska gäster (läs från Sovjetunionen)
.
Det har alltid funnits vilda rykten kring DDR:s regeringssjukhus i Buch: inte konstigt. Ingen kunde komma in på kliniken utan ett särskilt passerkort. Endast ovan nämnda utvalda patienter och den medicinska personalen visste hur det stod till här inne. Efter murens fall lades kliniken ner men fortsatte som vanlig vårdinrättning fram till 2007.
.
Vild grönska och grafitti har tagit över det grå
.
Enligt rykten så hölls patienterna isolerade från varandra, anledningen var naturligtvis medicinsk, för att undvika smittspridning, men även politisk. DDR hade vissa likheter med romarriket och dagens Ryssland, det smiddes ränker och tasslades om vad ”andra” höll på med och vem som lierat sig med vem, så av säkerhetsskäl skulle patienterna hållas så isolerade som möjligt från varandra.
.
Entré eller akutintag?
.
Redan i DDR gav den isolerade byggnaden upphov till spekulationer: Vem vårdades i lyxiga sjukhusrum? Rykten gick om skålar fulla av sällsynta tropiska frukter som låg överallt, ditsmugglade västerländska mediciner och team av läkare som fick sina löner i västtyska mark.
Till skillnad från övriga DDR rådde det ingen brist på mediciner. Sjukhusrummen var utrustade med tv-apparater och telefoner. Det där med telefoner låter väl inte så märkvärdigt men detta var under en tid då inga mobiler fanns,
.
Svenska Televerket hade monopol i Sverige och den östtyska motsvarigheten i DDR såg till att misshagliga element inte hade tillgång till telefoner alls. De som hade telefon i DDR kunde aldrig släppa misstanken på att vara avlyssnade. De bästa patientrummen var som tvårumslägenheter och låg i en egen del av byggnaden.
Utöver politisk försiktighet beaktades också värsta tänkbara, det fanns ett hemligt atombombssäkert skyddsrum i klinikens källarvalv.
.
.
.
Under sjukhuset, fortfarande med låsta stålportar, var detta den atombombssäkra bunkern?
.
.
.
Fantasifull, rolig och unik, alltid något gott med Östtyskland.
.
Två glada flickor i yngre tonåren en fredageftermiddag på sjukhustaket, -ta det lugnt.
.
.
.
En del av "lägenheterna" för de mest priviligierade
.
.
Herr! Det var så gott som enbart herrar som styrde i DDR, men som påpekats, familjemedlemmar och närstående var givetvis också garanterade tillträde hit, bara pappa hade tillräckligt hög rang och att man själv hade partibok eller var med i rätt ungdomsorganisation.
.
En sjukhustvåa från utsidan, om du har partibok och sitter i regeringen
.
Allt i förhoppningen om att få det bättre och leva ett friare liv. Optimismen flödade och visst fick man det bättre, men inte alla. Men för de som hade rätt att få vård här var möjligheterna till en bättre framtid inte lika självklara.
.
.
.
.
Fem glada ungdomar på taket, fler blir de säkert och festligare blir det i kväll, vi är i Berlin!
.
Vi lämnar samma väg som vi tog oss in, den låsta grinden med massor med hål i, därborta skymtar Hobrechtsfelder Chaussee
.
En av källorna: https://www.morgenpost.de/bezirke/pankow/article238049879/lost-places-berlin-ddr-regierungskrankenhaus-buch-pankow.html